Home [njuz] JOŠ JEDNA NAGRADA ZA FILM „JA, KAD SAM BILA KLINAC, BILA SAM...

JOŠ JEDNA NAGRADA ZA FILM „JA, KAD SAM BILA KLINAC, BILA SAM KLINKA“

60
0

Dokumentarni film Ivane Todorović „Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka” dobio je nagradu za kinematografsko dostignuće (Cinematic Achievement award) na Thess International Short Film festival u Solunu.

 

Film je imao premijeru na Berlinale Shorts, a nakon toga je proglašen za najbolji dokumentarni film na festivalu Kratki Metar, i dobio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film i “No Limit Award” u specijalnoj kategoriji koja se, na Festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu, po prvi put dodeljuje filmu iz regiona na temu ljudskih prava LGBT populacije. Takođe, film je na Dokufest filmskom festivalu u Prizrenu proglašen za najbolji balkanski dokumentarac.

Radnja filma “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“ vrti se oko Goce koja ima 39 godina. Ona živi u Beogradu sa svojom nećakom, o kojoj brine od detinjstva. I pored nedaća koje ima i sa dečkom koga voli i sa poslom kojim se bavi, Goca uspeva da zadrži svoju vedrinu. Izlazi na pozornicu i priča svoju životnu priču. “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka”je film o ljubavi, sreći i želji za pripadanjem. To je film o Goci koja je transrodna osoba.

Film je snimila i režirala Ivana Todorović, montirala je Jelena Maksimović, muziku je radio Draško Adžić, a obradu zvuka Danijel Milošević. Tekst predstave čiji su delovi korišćeni u filmu, napisale su protagonistkinja Goca i dramaturg Olga Dimitrijević, dok kabare “Iza ogledala” potpisuje tim mladih umetnika. Film je rađen u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, a podržan je od strane Ministarstva kulture Srbije, fonda Heartefact i Rekonstrukcije Ženskog fonda.