Home [akcija] Slobodno o slobodi izražavanja

Slobodno o slobodi izražavanja

34
0

Slobodno o slobodi izražavanja
petak, 18. oktobar od 12 do 15 časova
Beograd, plato ispred Filozofskog fakulteta

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) će u petak, 18. oktobra u 13 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta organizovati debatu na otvorenom o slobodi izražavanja, sa posebnim osvrtom na pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Akcija se organizuje na Međunarodni dan mladih za demokratiju koji se ove godine u celom svetu obeležava sa temom slobode izražavanja.

Na debati će govoriti:
Rodoljub Šabić – poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti 
Ivan Angelovski – Insajder B92
Branko Čečen – Centar za istraživačko novinarstvo Srbije
Đorđe Krivokapić – Share Defense/Fakultet organizacionih nauka
Ana Novaković – BIRN Srbija

S obzirom da se posao poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja povećao proteklih godina, jer se povećao broj obraćanja povereniku na dnevnom nivou, primetno je da je porasla svest građana o značaju prava na informacije od javnog značaja. Zbog toga Inicijativa smatra da je važno da ova institucija učestvuje u javnoj debati na temu slobode izražavanja. Da je slobodan pristup informacijama od javnog značaja u neraskidivoj vezi sa slobodom izražavanja svedoči i presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “BIA”.

U junu ove godine Evropski sud za ljudska prava ustanovio je da je država Srbija prekršila član 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja se odnosi na slobodu izražavanja mišljenja, kao i pravo primanja i saopštavanja infromacija. Jednoglasnom odlukom Suda, naloženo je Bezbednosno-informativnoj agenciji da dostavi informacije koje je 2005. godine zatražila Inicijativa mladih za ljudska prava o broju osoba koje su te godine bile pod elektronskim nadzorom. Sud smatra da je Inicijativa imala legitiman interes da traži podatke sa namerom da ih javno prezentuje i tako doprinese javnoj debati na ovu temu.

Na debati će govornici biti i novinari i novinarke koji su otkrili veliki broj javnih afera koristeći slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Oni će govoriti o promenama koje su njihovi članci i TV emisije napravili u javnoj sferi.
Debata će biti fokusirana na mlade aktiviste koji su dovoljno hrabri da zagrebu ispod površine stvari i naprave male korake na lokalu, ali i neke krupne korake ka promenama od šireg društvenog značaja. Mladi bi trebalo da znaju da je njihovo pravo da traže, prime i sa ostalima podele informacije od javnog značaja, kao i da je to njihova građanska dužnost.

To je razlog zašto je Inicijativa ovu debatu izmestila iz konferencijske sale i postavila je na ulicu u centru Beograda želeći da je učini privlačnom za mlade i otvori prostor da se na licu mesta postave pitanja onima koji u svom poslu svakodnevno koriste pravo na slobodan pristup informacijama. Debata će simbolično biti održana između dva fakulteta sa velikim brojem studenata i pratiće je ulična akcija koja počinje u 12 časova na kojoj će Inicijativini aktivisti pozivati studente da prisustvuju debati.

Aktivisti će prolaznicima postavljati pitanja koja mogu da ih zanimaju (Da li znate koliki je budžet vašeg fakulteta) sa idejom da im ukažu na širok dijapazon informacija koje mogu da saznaju preko prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Tokom akcije, a u svetlu slobode izražavanja, snimaće se poruke podrške mladim Novosađanima povodom dešavanja u vezi sa Cultural Exchange, Kampus festom, izložbom studenata Akademije umetnosti u Kultrunom centru…

Ceo događaj se organizuje u saradnji sa Svetskim pokretom mladih za demokratiju koji će u brojnim gradovima u svetu podsetiti javnost na važnost slobode izražavanja.