Home [treninzi] Poziv za učešće u programu: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i omladinskih...

Poziv za učešće u programu: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i omladinskih neformalnih grupa u južnoj Srbiji i Sandžaku

54
0

Građanske inicijative, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasade Kraljevine Holandije, pokreću program izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva i omladinskih neformalnih grupa u južnoj Srbiji i Sandžaku.

U okviru ovog programa, Građanske inicijative će u narednih 13 meseci osnaživati unutrašnje kapacitete petnaest organizacija i omladinskih neformalnih grupa iz južne Srbije i Sandžaka. Pored osnaživanja za efikasno i uspešno funkcionisanje, cilj programa je i jačanje kapaciteta za pokretanje zajednice na aktivno učešće u procese donošenja odluka i ostvarivanje  pozitivnih promena

Jačanje kapaciteta će se odvjati kroz program obuke, mentorstva i dodelu malih grantova.

Prijavljivanje i odabir organizacija i neformalnih grupa

Za učešće u projektu se mogu prijaviti organizacije civilnog društva i omladinske neformalne grupe sa teritorije južne Srbije (Vranje, Bujanovac, Preševo) i Sandžaka (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš).

Upitnike za prijavljivanje možete preuzeti ovde : 1. Za organizacije civilnog društva i 2. Za neformalne omladinske grupe

Popunjeni upitnik zainteresovane organizacije i grupe mogu poslati na mejl: konkurs@gradjanske.org

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem telefona na 011/3398 637.

Kontakt osoba je Marija Dimitrijević Mišković.

Prijavljivanje za program traje do 10. septembra 2013. godine.

Odabir organizacija i grupa za učešće u programu biće završena do 16. septembra 2013. godine. Odluka o izboru će biti dostavljena svim prijavljenim organizacijama i grupama, bez obzira da li su odabrane za učešće u program ili ne.

Program se realizuje u sledećim fazama:

PROGRAM OBUKE I MENTORSTVA (septembar – decembar 2013.)

Prijavljivanje zainteresovanih organizacija i grupa i odabir, u skladu sa postavljenim kriterijumima i popunjenim upitnikom, do petnaest OCD i omladinskih neformalnih grupa sa kojima će se krenuti u realizaciju projekta. Sa izabranim organizacijama i grupama će se potpisati ugovor kojim će se one obavezati da aktivno učestvuju u celokupnom programu.

Ispitivanje potreba organizacija uključenih u projekat. Ispitivanje će vršiti treneri/ce/konsultanti Tima TRI koji će utvrditi koja vrsta podrške je neophodna.

Na osnovu uvtrđenih potreba, organizovaće se zajednička obuka u Beogradu za petnaest odabranih organizacija i omladinskih neformalnih grupa iz južne Srbije i Sandžaka. Program obuke će biti osmišljen tako da predstavnici organizacija i grupa dobiju znanja iz onih oblasti koje su se pri ispitivanju

potreba pokazale kao nedovoljno razvijene. Obuka će obuhvatiti dva modula.

Prvi modul će se odnositi na jačanje unutrašnjih kapaciteta odabranih organizacija i grupa i biće organizovan u drugoj polovini septembra. Teme mogu biti, npr. strateško planiranje, upravljanje projektima, timski rad, upravljanje ljudskim resursima, prikupljanje sredstava, ili neka druga tema, u zavisnosti od potreba i stanja u organizaciji ili grupi. Drugi modul zajedničke obuke za petnaest odabranih organizacija i grupa biće organizovan u decembru u Beogradu. Obuka će se sastojati od trodnevnog treninga za efikasniji rad sa korisnicima i drugim relevantnim akterima u lokalnoj zajednici. Teme ovog trodnevnog treninga mogu biti, npr. javno zastupanje, odnosi sa javnošću, umrežavanje, \”watchdog\” aktivnosti, itd.

Za sve organizacije i grupe koje budu uključene u projekat biće organizovani dežurni treneri/konsultanti TIMa TRI koji će pružati savetodavnu pomoć iz svih oblasti funkcionisanja civilnog društva. Savetodavna pomoć (mentorstvo) će biti osmišljeno tako da predstavnici organizacija i grupa dobiju znanja iz onih oblasti koje su se pri ispitivanju potreba pokazale kao nedovoljno razvijene. Ovo može uključivati terenske posete, konsultacije putem mejla, telefona, ili Skype-a.

 DODELA MALIH GRANTOVA I SPROVOĐENJE AKCIJA (januar – septembar 2014.)

Organizacijama i grupama koje uspešno savladaju program obuke, biće dodeljeni mali grantovi. Građanske inicijative će obezbediti sredstva u iznosu od 3000 do 5000 EUR po organizaciji ili grupi, za sprovođenje lokalnih akcija i drugih aktivnosti, za ukupno 15 organizacija i omladinskih neformalnih grupa iz južne Srbije i Sandžaka. Dodela malih grantova organizacijama i grupama biće obavljena u martu, dok će sprovođenje aktivnosti u okviru odobrenih projekata trajati do septembra. Za sve organizacije i grupe koje budu dobile male grantove biće organizovana podrška pri sprovođenju aktivnosti.

Poslednja faza projekta predstavlja procena stanja organizacije po završenoj obuci. Na taj način će se tačno utvrditi postignuti napredak, i zajedno sa predstavnicima organizacija i neformalnih grupa, definisati budući pravci razvoja svake organizacije i grupe.

 U periodu između treninga i konsultacija, učesnici će imati obavezu da rade na izgradnji kapaciteta sopstvenih organizacija i grupa, primenjujući novostečena znanja odnosno veštine, te da o tome izveštavaju na mesečnom nivou.

 

Program se realizuje u okviru projekta „Osnaženi mladi za pozitivne promene u južnoj Srbiji i Sandžaku\” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Program za jačanje kapaciteta civilnog društva podržan je i od Ambasade Kraljevine Holandije.