Home [njuz] Liceulice – novi broj posvećen beskućnicima

Liceulice – novi broj posvećen beskućnicima

65
0

Kako je biti beskućnik u Beogradu, Sarajevu, Ljubljani? Kako se postaje beskućnik i ko se sve ubraja u beskućnike?  Kako izgleda jedan dan u njihovom životu i šta svako od nas može da učini za njih? 

Život bez krova nad glavom podrazumeva stalnu potragu. Traži se hrana, odeća, način da se dođe do novca. Traže se prijatelji koji će se zajedno useliti u napušteni objekat i sa kojima će se provoditi vreme, ali i mir i samoća. Ipak, ono što najbolje govori o beskućnicima je potraga za skloništem. Kroz lične priče ljudi koji se svakodnevno bore za svoj opstanak, magazin Liceulice na jedan intiman način upoznaje čitaoce sa ovom temom i istovremeno skreće pažnju na to kako svako od nas može da pomogne.

U novoj sezoni, magazin Liceulice izašao je sa potpuno novim licem – novi format, nov papir i uvek novi drugačiji dizajn. Tu su, kao i uvek, i nove priče i reportaže s margine, kao i niz tekstova o svežim idejama, aktivističkim naporima i pozitivnim promenama u regionu i širom sveta. Na okupu su svi naši redovni autori, poput Dragane Nikoletić, Ivana Ergića, Dejana Kožula… A tu su i novi saradnici koji su svojim stručnim savetima i dugohodišnjim iskustvom pomogli da na najbolji način predstavimo šta je to biti beskućnik, Milena Timotijević iz Housing centra, Marko Tomašević iz Crvenog Krsta Palilula, Danilo Ćurčić iz organizacije Praxis.

Magazin Liceulice izlazi jednom mesečno, a prodaju ga beskućnici, mladi ulice, najsiromašniji i najugroženiji pripadnici marginalizovanih grupa. Polovina ostvarenih prihoda od prodaje ostaje prodavcima, dok se preostala sredstva koriste za razvoj projekta, dodatni rad na integraciji prodavaca i druge različite inkluzivne programe pod istim imenom.Magazin Liceulice se trenutno prodaje u Beogradu, Zaječaru i Novom Sadu. Podršku projektu Liceulice  možete pružiti i kroz pretplatu, slanjem mejla na adresu redakcija@liceulice.org, ili se informisati u samom magazinu.

Beograđani mogu da sretnu prodavce svakodnevno na ulicama u centru grada: Plato, Dom Omladine, Kalemegdan, Hram Svetog Save, kao i u objektima: TC Ušće – DIVAC HOD Štand, Home centar, Supermarket, KC Grad.