Home [treninzi] Memorijski arhiv Beograda – POZIV ZA UČEŠĆE U RADIONICAMA

Memorijski arhiv Beograda – POZIV ZA UČEŠĆE U RADIONICAMA

30
0

Kako sećanje građana utiče na život i povezanost unutar zajednice? Kako se prošlost nastavlja i postaje deo sadašnjosti? Kako čuvamo narativnost zajednice kroz usmeno prenošenje, beleženje, vizuelno komuniciranje sećanja njenih članova…? Na koji način se privatne istorije i sećanja mogu učiniti prisutnim u javnom prostoru? – neka su od pitanja kojima se bavi projekat BG LOG :: Memorijski arhiv Beograda. HAJDE DA ZAJEDNO TRAŽIMO ODGOVORE!
Serija umetničkih radionica tokom kojih će građani imati priliku da diskutuju, razmatraju i primene različite prakse i politike sećanja i mapiraju, zabeleže i komuniciraju sećanja grada u kome žive, realizovaće se u Beogradu između 15. jula i 15. avgusta 2013. Termini i trajanje svake od pojedinačnih radionica biće naknadno određeni.
POZVANI SU DA SE PRIJAVE MLADI KOJI ŽELE DA:⇒     govore o svojim i sećanjima svojih sugrađana
⇒     doprinesu pamćenju i očuvanju od zaborava lokalnih priča, usmenih istorija i sećanja vezanih za život u Beogradu
⇒     podele ideje sa drugima i učestvuju u realizaciji umetničkog projekta
⇒     učestvuju u mapiranju, beleženju i komuniciranju sećanja Beograda

Cilj radionica je da doprinesu trajnom pamćenju i čuvanju od zaborava mesta i narativa od značaja za istoriju i identitet Beograda viđenih iz perspektive njegovih stanovnika, kao i onoga što spada u domen usmenih i ličnih istorija, priča i sećanja. Artefakti prikupljeni i nastali u okviru projekta kao rezultat razgovora, sakupljanja i zajedničkog rada učesnika radionice, biće publikovani u okviru digitalizovanog arhiva koji će biti dostupan na internetu i javno predstavljeni organizovanjem niza aktivnosti usmerenih na saopštavanje i povećanje vidljivosti sećanja građana u javnosti.

UČESNICE/I: Program je zamišljen kao angažovan obrazovno-kreativni proces otvoren za sve zainteresovane građane, ali će primarno biti fokusiran na dve starosne kategorije učesnika/ca – starije građane/ke i mlade. Težnja programa je uspostavljanje međugeneracijskog dijaloga na temu sećanja zajednice i, u tom cilju, program će biti realizovan kroz povezivanje, komunikaciju i zajednički rad ovih grupa građana.

RADIONICE ĆE OBUHVATITI:
1. Razgovore, grupne diskusije i intervjue u cilju prikupljanja i beleženja usmenih istorija, ličnih i kolektivnog sećanja vezanih za život u Beogradu;
2. Razmenu i sakupljanje predmeta iz prošlosti (stare fotografije, članci iz novina, knjige, stara pisma i razglednice kao i drugi predmeti koji beleže sećanje zajednice);
3. Kreativan praktičan rad na obradi i komuniciranju prikupljenog i zabeleženog materijala i informacija – tehnička obrada i digitalizacija štampanog, audio, foto i video materijala; kreiranje novog materijala na osnovu sadržaja obrađivanih u toku radionice;
4. Rad na realizaciji umetničkih projekata usmerenih na komuniciranje sećanja u javnosti u saradnji sa umetnicima uključenim u projekat.

Radionice će voditi umetnica Nela Milić u saradnji sa kolegama, kulturnim delatnicima i stručnim saradnicima organizacije Kulturklammer.

Ukupan broj učesnika: do 15
Prijavljivanje traje do 10. jula 2013.
Način prijavljivanja: pošaljite email na info@kulturklammer.org sa razlozima vašeg interesovanja za projekat.

Prilikom izbora učesnika ključni će biti navedeni motivi i razlozi za učešće. Podrazumeva se učešće istih polaznika u svim segmentima projekta (radionice + javna prezentacija)

Više informacija o projektu može se pronaći na: http://kulturklammer.org/view/172