Home [konkursi] Konkurs za ombudsmana za mlade

Konkurs za ombudsmana za mlade

60
0

Udruženje građana Omladina jugoslovenske asocijacije za borbu protiv SIDE Novi Sad, (Omladina JAZAS-a Novi Sad) je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano decembra 1996. godine. Tokom 17 godina rada edukovali smo preko 60 000 mladih širom AP Vojvodine, sarađivali sa svim relevantnim institucijama u Vojvodini, pomagali osnivanje i rad mnogih drugih organizacija i bili prepoznati kao lider kako po programima tako i po ponašanju i stadardima po kojima radimo.

KONKURS

Imajući u vidu da građani nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima kao i postojanjem i radom samih institucija, a naročito deca i mladi, nepohodno je upoznati ih sa funkcionisanjem institucija, a takođe i sa njihovim pravima i obavezama. Jasno je da postoje specifičnosti u pristupu i načinu rada sa određenim populacijama, što potvrđuje i Nacionalna strategija za mlade, koja je prepoznala mlade osobe od 15 do 30 godine starosti kao posebnu kategoriju sa odrećenim specifičnostima. Pored godina mlade karakterišu i mnoge druge socijalne karakteristike i problemi sa kojima se prvi put sreću u životu. Jasno je da im je potrebna podrška društva, ali i edukacija o njihovim pravima i modeli zaštite istih. Na evropskom nivou sve je prisutniji razgovor o uvođenju termina Prava mladih ali i Ombudsmana za mlade, koji bi pratili stanje u pravima za mlade i imali savetodavnu i zaštitnu ulogu sa naglaskom na edukativnu koja je izvorna. Uvođenje institucije Ombudsman za mlade kao i povezivanje i koordinacija sa već postojećim, omogućiće šire uživanje i poznavanje ljudskih prava, a i pristup ovoj ugroženoj i vrlo hetrogenoj grupi.

 

Imajući sve to u vidu kao i vizionarski pristup rešavanju problema od strane Omladine JAZAS-a Novi Sad, porkenut je pilot projekat u saradnji sa Zaštitinikom građana Grada Novog Sada pod nazivom „Ombudsman za mlade“ u okviru koga raspisujemo konkurs za poziciju:

 

OMBUDSMAN ZA MLADE

Obaveze

 

Edukacija mladih o Zaštitniku graćana Grada Novog Sada i Ombudsmanu za mlade u srednjim školama, na visokim školama strukovnih studija, na fakultetima, akademiji umetnosti i putem interneta;

Pružanje savetodavnih usluga mladima kojima su prava narušena i upućivanje na institucije putem kojih mogu da ostvare svoja prava;

Informisanje mladih o ljudskim slobodama, pravima, obavezama i načinima da se ostvare i uživaju;

Uspostvaljanje saradnje sa studentskim ombudsmanom, Zaštitnikom građana RS, Pokrajinskim Ombudsmanom i uz koordinaciju od strane Zaštitinika građana Grada Novog Sada sprovoditi promotivne i savetodavne aktivnosti i koordinirati rad;

Obaveštavanje javnost o slučajevima narušavanja i ugrožavanja prava mladih;

Posredovanje u rešavanju problema u saradnji sa Zaštitnikom građana Grada Novog Sada;

 

Potrebne kvalifikacije

 

Završen pravni fakultet

Da je državljanin ili državljanka Republike Srbije

Da nije osuđivan/a za krivično delo kao i da ne postoji krivični postupak koji je pokrenut i vodi se protiv njega/nje

Prebivalište u Novom Sadu

Mlada osoba do 30 godina ( ovo stavka ne krši Zakon o diskriminaciji jer se od osobe očekuje da koristi vršnjački pristup u svom radu)

Opšte poznavanje regionalnih državnih institucija, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija

Liderske sposobnosti, izražena komunikativnost, organizovanost, inicijativnost, kreativnost

Napredno poznavanje savremenih komunikacija (društvene mreže)

Motivisanost za rad sa mladim ljudima

Sposobnost rada u timu

 

Inicijalni angažman bi trajao u periodu 1.07.-30.11.2013. godine, takođe odabrani kandidat/kinja bi prošao/la trening pre početka rada kao ombudsman za mlade.

 

Način prijavljivanja:

 

Javni konkurs traje do 25.juna 2013. godine.

Molimo vas da Vašu biografiju i motivaciono pismo dostavite na mail novi.sad@jazas.rs

Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati na broj telefona 021 /45-45-14