Home [akcija] Uskoro “slobodni” bioskop na otvorenom u Kruševcu

Uskoro “slobodni” bioskop na otvorenom u Kruševcu

69
0

 

Želiš da se izmestiš iz kuće i pogledaš neki dobar film pod otvorenim nebom? Imaćeš prilike da vidiš do sada neobjavljivane arhivske snimke sa koncerata Boba Marlija, upoznaš se sa životom i običajima stanovnika Havaja, ali i stekneš uvid u prijateljske odnose Srba i susednih naroda u okviru turneje festivala Slobodna zona, zahvaljujući kruševačkoj Asocijaciji mladih i Kulturno-prosvetnoj zajednici.

Kao dobar uvod pred letnji bioskop ovogodišnjeg Ajde fest-a, prvi u nizu prikazanih filmova (14.juna) biće dokumentarac  Marli, koji će gledaoce oduševiti novim prikazom neobičnog i tajanstvenog života muzičkog velikana Bob Marlija. Film obiluje ekskluzivnim i do sada neobjavljenim arhivskim snimcima sa njegovih koncertnih nastupa, intervjuima sa muzičarevim prijateljima, saradnicima i kolegama, kao i članovima porodice. Nakon njega sledi film Hana Arent, o životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka.  Još jedan film koji će Kruševljani dobiti priliku da pogledaju je Nije ti život pjesma Havaja u kome se kroz rituale porodičnih ručkova na duhovit i diskretan način govori o potrebi za razumevanjem i prihvatanjem od strane najbližih. Mogućnost dijaloga između mladih u zaraćenim zemljama nakon 10 godina sukoba prikazuje film Ponovo zajedno (10 godina nakon rata), dok film Gospodin Lazar priča o  imigrantu iz Alžira koji učenicima jedne osnovne škole u Kanadi pomaže da prihvate smrt omiljene nastavnice istovremeno učeći da prihvati i sopstvenu bolnu prošlost.

Pomenuti filmovi će se prikazivati od 14. do 23. juna sa početkom u 21h na letnjoj pozornici Kulturnoprosvetne zajednice Kruševac (u pešačkoj zoni). Ulaz je, u skladu sa nazivom festivala, slobodan.