Home [akcija] AKCIJA PLAVO-ZELENI BEOGRAD U SUBOTU NA TAŠMAJDANU

AKCIJA PLAVO-ZELENI BEOGRAD U SUBOTU NA TAŠMAJDANU

35
0

Kroz tehnologiju „proširene stvarnosti“ na jedinstven način predstavljamo prirodna dobra Beograda i okoline

Prirodna bogatstva Beograda i okoline i zaštita životne sredine biće ponovo u centru pažnje kroz akciju „Plavo-zeleni Beograd“, koju organizuje Centar za unapređenje životne sredine u subotu, 25. maja od 10 do 14 časova, u parku Tašmajdan.

Grad Beograd je prvi grad u svetu koji ima predstavljena zaštićena urbana prirodna dobra uz upotrebu tehnologije „proširene stvarnosti“, pa organizatori pozivaju građane da dođu u park Tašmajdan i upoznaju se sa inovativnom platformom “Plavo-zelena mapa”. Platforma se sastoji od internet portala www.bgmap.rs i aplikacije za “pametne uređaje” napravljene u tehnologiji “proširene stvarnosti”.

Posetioci će imati priliku da osvoje i zanimljive „zelene“ nagrade, kroz učešće u kvizu koji je pripremljen kao deo akcije.  Akcija “Plavo-zeleni Beograd” predstavlja nastavak promocije prirodnih bogatstava Beograda, buđenja svesti o značaju zaštite i očuvanja prirodnih dobara grada Beograda, i doprinos realizaciji aktivnosti kojie su predviđene u “Strategiji pošumljavanja područja Beograda”.

Proglašenje zaštite prirodnih dobara i staranje o njihovom očuvanju, unapređenju, razvoju i korišćenju, trajna je obaveza i odgovornost Sekretarijata za zaštitu životne sredine čiji je dugoročni cilj povećanje zaštićenih područja sa sadašnjih 1,7% na 10% od ukupne teritorije grada Beograda. Kako je Akcija „Plavo zeleni Beograd“ usmerena na promociju i očuvanje prirodnih bogatstava Beograda, kao i na podizanje svesti svakog pojedinca o tome, ovaj Sekretarijat daje podršku  projektu, posebno imajući u vidu i primenu najsavremenijih tehnologija“, istakao je Goran Trivan, Sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

U drugoj fazi realizacije projekta, rad platforme podržala je i Telenor fondacija. “U Telenoru duboko verujemo da očuvanje prirodne sredine u velikoj meri počiva na ekološkoj edukaciji i primeni modernih tehnologija. Oba ova elementa prepoznali smo u projektu Plavo-zelena mapa. Nadamo se da će ovaj internet sajt i aplikacija za pametne telefone doprineti da Beograd u bliskoj budućnosti bude poznat ne samo po gostoprimstvu i bogatstvu istorije već i po svojim spomenicima prirode i predelima izuzetnih odlika u kojima će uživati i buduće generacije”, naglasila je Sandra Štajner, izvršna direktorka korporativnih komunikacija i ljudskih resursa Telenora.

“Prirodna dobra u gradovima su od velikog značaja, pre svega, zbog uticaja klimatskih promena koji su sve izraženiji. Efekat “toplotnog ostrva” koji se javlja u gradovima nastaje usled smanjenog procenta zelenila, kao posledica urbanizacije, i time izaziva povećane srednje temperature u ovakvim sredinama. Bogatstvo koje poseduje Beograd, jedna od najzelenijih prestonica u Evropi, je nešto čime se malo gradova može pohvaliti. Kroz „Plavo-zeleni Beograd“, podsetićemo Beograđane na popularne zelene „dragulje“,  ali i skrivene oaze vredne obilaska. Centar za unapređenje životne sredine želi da doprinese procesima ublažavanja i  prilagođavanja klimatskim promenama, i pozove sve građane da se aktivno uključe u kreiranje održive klimatske budućnosti.”, zaključio je Vladan Šćekić, programski direktor CUZS.

Akcija “Plavo-zeleni Beograd” se održava uz pomoć Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, Telenor fondacije i podršku Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Turističke organizacije Beograda. Više informacija o platformi “Plavo-zelena mapa” se može naći na www.bgmap.rs.