Home [njuz] Kako preživeti 40 Celzijusovih

Kako preživeti 40 Celzijusovih

53
0

sample_23.gifAtmosferske prilike tokom tropskih temperatura značajno utiču na hronične bolesnike, ali velike zdravstvene probleme imaju i potpuno zdrave osobe.Tri faktora u atmosferi – temperatura, vlažnost vazduha i atmosferski pritisak, naročito određuju ponašanje ljudi.

"Visoke temperature, s kojima se susrećemo ovih dana, ometaju proces rashlađivanja tela, odnosno znojenje, kojim se lakše podnose visoke temperature.
Simptomi sunčanice mogu se ispoljiti i po ulasku osobe u zatvorenu prostoriju i stoga je veoma važno da se u tom trenutku što pre rashladi, da joj se omogući postepena nadoknada tečnosti, mir i zaklon od svetlosti", rekla je za Tanjug , dr Radmila Šehić iz Gradskog zavoda za hitne medicinske intervencije.

Za slučajeve toplotnog udara, prema rečima Šehićeve, odgovorno je neadekvatno oblačenje, zbog čega treba izbegavati toplu odeću i onu od veštačkih vlakana, nošenje uskih pantalona i sukanja, jer to izaziva atak na termoregulacioni centar viših moždanih sfera, koji reguliše proces rashlađivanja organizma.

Ona je istakla da pretoplo vreme utiče na povećano znojenje kojim se gubi znatna količina minerala, naročito kalijuma koji je veoma važan za sve biohemijske procese u organizmu, pre svega, u mozgu, i zato se kod mladih ljudi može prepoznati umor, apatija, subdepresija – nedovoljna aktivnost, a kod starijih i zdravijih osećaj konfuzije.

Oprezno sa klima uređajima

Vrućina sama po sebi ne smeta disajnim putevima, ali su česte akutne infekcije disajnih puteva kao posledica zloupotrebe klima uređaja i u tom slučaju se savetuje da se klima uređaji isključuju tokom noći, kada bi mogli da se koriste ventilatori.
Takođe, klima uređaji treba da se podese na temperaturu koja je niže do sedam stepeni u odnosu na spoljašnju, a dobro je i zamračivanje prostorija u vreme visokih temperatura.

Šehićeva mlađim osobama savetuje da izbegavaju duži boravak na plažama, jer to može da izazove nastajanje opekotina i da ne ulaze zagrejani u hladnu vodu, što može izazvati šok i akutni zastoj srca, i životno može da ugrozi potpuno zdravu mladu osobu.

Hronični bolesnici neka ostanu kod kuće

Treba konzumirati lakšu hranu, bogatu vitaminima, uz obavezno izostavljanje alkohola. Umesto koga tečnost treba nadoknađivati umereno hladnom običnom ili blago gaziranom vodom i to oko 1,5 litara dnevno.

Dobra su i negazirana pića, kao i sladoled, ali samo provereno svež, jer je letnje vreme izuzetna prilika da mlečni proizvodi i slatkiši budu uzroci nastajanja crevnih infekcija.
Dr Nada Macura, lekar Hitne pomoći, preporučuje da srčani bolesnici i asmatičari bez većih potreba ne izlaze na ulicu, svedu fizički zamor na najmanju moguću meru, da sa velikim oprezom obavljaju sve dnevne obaveze, uz redovnu primenu preporučene terapije.

Svima koji imaju nizak krvni pritisak, preporučuju se krekeri bogati solju ili slano pecivo, mineralna voda, kafa ili čaj, koji će pozitivno uticati na podizanje opšteg tonusa organizma i razbuđivanje.

Narednih pet dana – "pakao"

Srbiju do kraja sedmice očekuje "ekstremni klimatski događaj", pošto će temperature biti 10 do 14 stepeni više od proseka za ovo doba godine, izjavila je za Tanjug klimatolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Smilja Đorđević.

Ona je ukazala da na teritoriju Srbije i Balkanskog poluostrva prodire izuzetno topao vazduh sa područja Afrike, nošen jugozapadnom strujom, koja utiče na vremenske prilike u našoj zemlji od 16. do 22. jula.
U tom periodu, u celoj Srbiji očekuju se maksimalne i minimalne dnevne temperature znatno iznad prosečnih dnevnih vrednosti za ovo doba godine, sa odstupanjima od 10 do 14 stepeni, objasnila je Đorđevićeva.

Najtopliji dani u Beogradu biće četvrtak i petak, s maksimalnom temperaturom oko 40 stepeni.

Izvor: Mondo