Home [akcija] Takmičenje iz prve pomoći

Takmičenje iz prve pomoći

45
0

 

Crveni krst Palilula od osnivanja, pre 85 godina, okuplja volontere koji svoje slobodno vreme i energiju ulažu u sticanje znanja iz oblasti prve pomoći i delovanja u elementarnim nesrećama velikih srazmera (zemljotresi, poplave, požari). O njihovoj ozbiljnosti jasno govore nagrade koje osvajaju na državnim i međunarodnim šampionatima iz prve pomoći – 10 puta bili su državni prvaci, 3 puta balkanski i tri puta doneli su nam i evropsko zlato.

Polazna tačka uspeha ovih neverovatnih mladih ljudi je opštinsko takmičenje u prvoj pomoći koje se svake godine održava sredinom maja, u okviru tradicionalne manifestacije Nedelja Crvenog krsta. U subotu, 18. maja 2013. od 09 do 15 sati u parku Mali Tašmajdan okupiće se oko 200 mladih iz palilulskih osnovnih i srednjih škola koje su naši vredni volonteri tokom poslednja dva meseca obučavali u pružanju prve pomoći.

Takmičenje podrazumeva simulaciju različitih vrsta nesreća koje se svakodnevno događaju, a u kojima je potrebno ostati pribran i pružiti pomoć povređenima do dolaska Hitne pomoći. Korisna znanja koja su učenici sticali tokom prethodnih meseci i veštine u kojima su se vežbali pokazaće na ovom takmičenju. Najbolju ekipu čeka gradsko pa državno takmičenje, a ukoliko osvoje najbolje rezultate na takmičenjima – i veliki evropski šampionat.

Osim ovoga, manifestacija Nedelja Crvenog krsta imaće i druge sadržaje:

– Promociju masaže za građane – sa mogućnošću dobijanja besplatne masaže vrata i ramena za sve zainteresovane;

– Malu školu joge;

– Lutkarsko pozorište Crvenog krsta Palilula za najmlađe.