Home [njuz] Ugrožena razmena studenata

Ugrožena razmena studenata

83
0

clock.jpgZahvaljujući radu nevladine organizacije za razmenu studenata IAESTE, Ivana Božić, koja je završila Prirodno-matematički fakultet u Beogradu, dobila je priliku da doktorira na Harvardu. Međutim, IAESTE, međunarodna neprofitna organizacija preko koje se vrši razmena studenata sa tehničkih i prirodnih nauka, ostala bez sredstava iz budžeta Vlade Srbije.

Time je ozbiljno ugrožen rad ovog ogranka međunarodne organizacije preko koje su, poslednjih 55 godina, najbolji studenti i postdiplomci odlazili u inostranstvo na praksu i usavršavanje.

– Od osnivanja se vodimo kao strukovna organizacija od posebnog značaja za državu i zato smo dobijali sredstva iz državne kase. Međutim, kada je pre šest godina ukinut Republički zavod za naučnu, prosvetnu, kulturnu i tehničku saradnju preko kojeg smo finansirani, imamo velikih poteškoća.
Prošle godine nam ministarstvo nije mnogo pomoglo, a ove godine su nas odbili sa obrazloženjem da država ne može da finansira nevladine organizacije – priča za „Blic“ Dragan Vukićević, direktor IAESTE.

Ogranak IAESTE u Srbiji je po broju studenata koji su učestvovali u razmeni zauzeo treće mesto u svetu, a u periodu izolacije naše zemlje bili su jedini prozor u svet za mlade. Zbog dugogodišnjih dobrih veza u internacionalnoj asocijaciji i uz pomoć ostalih zemalja članica, bili su 1992. godine izuzeti od sankcija, pa se razmena studenata nesmetano odvijala.
– Treba nam oko 100.000 evra godišnje da bismo mogli da nastavimo s radom, a to za državu ne sme da bude mnogo. Ako u Vladi ne budu imali sluha i naknadno nam ne odobre novac, bojim se da nam ostaje samo da stavimo katanac na vrata.
Trenutno, na usavršavanje treba da ode oko 20 studenata iz Srbije, koji imaju prosek 10. Nedavno smo studenta Biološkog fakulteta iz Novog Sada poslali na Univerzitet u Birmingemu. Ovakav poduhvat bi državu koštao skoro 50.000 evra. Trebalo bi i Ivana Božić da doktorira na Harvardu. Mi ne želimo da se takmičimo sa državom, već samo da pomognemo njihovim naporima da podrže najbolje studente – dodaje Dragan Vukićević.

Na značaj ove organizacije ukazao je i Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, koji je u pismu upućenom ministru Zoranu Lončaru zatražio da se za IAESTE ipak odobre naknadna sredstva.

Ministarstvo: Prvo projekat, pa novac

U Ministarstvu prosvete su nam rekli da Vlada ne može da finansira rad nevladinih organizacija, i da IAESTE nije jedina organizacija koja se bavi razmenom studenata.
Svim nevladinim organizacijama ostalo je da sačekaju usvajanje zakona o udruženjima, kojim se predviđa da će svi imati pravo da sa svojim projektima konkurišu za određena sredstva iz budžeta.
U Ministarstvu kažu da su za razmenu studenata kao dela međudržavne saradnje izdvojena 74 miliona dinara.

Za godinu 312 studenata

Samo u toku 2006. godine, sa univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, preko IAESTE je u inostranstvu boravilo 312 naših najboljih studenata završnih godina fakulteta tehničkih i prirodnih nauka, u zbirnoj dužini od 89 godina.
Od toga, 47 odsto studenata je boravilo u zemljama Evropske unije, 11 odsto u zemljama ostatka Evrope, 19 odsto u zemljama Azije, devet odsto u Severnoj Americi, a po sedam odsto u Južnoj Americi i Africi.

Izvor: Blic