Home [konkursi] Izazov za tebe – rešenje za zajednicu!

Izazov za tebe – rešenje za zajednicu!

59
0
Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Dokukino pokrenuo otvoreni poziv za podršku i finansiranje projekata iz oblasti transparentnosti i odgovornosti nosilaca javnih vlasti, a koji se oslanjaju na upotrebu novih tehnologija – Izazovi na Balkanu!
Poziv je otvoren za sve pojedince i organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova. Svi zainteresovani mogu podneti svoje ideje za projekte na community boost_r platformi do 10. maja. Projekte je moguće podneti u 4 kategorije: transparentnost, odgovornost, javne usluge i glas naroda. Jedini uslov za podnošenje projekata je da se projektom predvidi razvijanje sajta, portala ili web/mobilne aplikacije koja će omogućiti da se u rešenje problema kojim se bavite uključi široka zajednica. Na ovom linku možete pogledati primere projekata koji su bili finalisti na prethodnim Izazovima u Slovačkoj i Rumuniji.
Programiranje prepustite nama! Nakon podnošenja projekata, od 10.05. do 17.05. javnim glasanjem ćemo odabrati 21 projekat (po 7 iz svake zemlje) koji ćemo razviti na dvodnevnim Code sprints (hackathonima) u Beogradu, Sarajevu i Prištini, a 9 najboljih će dobiti grant u iznosu od 5,000$ i ući će u naš program inkubacije. Ovaj program predviđa mentorstvo, izgradnju kapaciteta i dalji razvoj projekta kao i povezivanje sa relevantnim stakeholderima iz vladinog, IT i biznis sektora.

Učešće u ovom pozivu  je jedinstvena prilika da se ideje vezane za potrebe u lokalnim zajednicama bazirane na online solucijama potpomognu u razvoju i sprovedu u delo.

Izazovi su deo šireg projekta koji se zove community boost_r. On ima za cilj da inspiriše, omogućava i promoviše upotrebu tehnologije u svrhu građanskog učešća u inicijativama za veću transparentnost i odgovornost nosilaca javnih vlasti na zapadnom Balkanu. Projekat sprovode Fondacija Techsoup (Poljska) i Fondacija za nove komunikacije Dokukino (Bosna i Hercegovina) u partnerstvu sa TechSoup Global (SAD), Zašto ne? (Bosna i Hercegovina) i Ipko fondacija (Kosovo)  zahvaljujući podršci Charles Stewart Mott Foundation i National Endowment for Democracy.
Kako biste pratili dešavanja iz kampanje, pozivam vas da postanete deo naše online zajednice na www.facebook.com/CommunityBoostrwww.twitter.com/communityboostr.