Home [njuz] NAJUSPEŠNIJA GODINA SRBIJE U PROGRAMU „MLADI U AKCIJI“ EVROPSKE UNIJE

NAJUSPEŠNIJA GODINA SRBIJE U PROGRAMU „MLADI U AKCIJI“ EVROPSKE UNIJE

57
0

Tokom 2012. godine, omladinske organizacije, organizacije koje rade sa mladima i kancelarije za mlade iz Srbije su oborile sve postojeće rekorde učešća mladih iz Srbije u programu „Mladi u akciji“ Evropske unije! Sa 60 odobrenih međunarodnih omladinskih projekata od strane Izvršne agencije iz Brisela, Srbija je u 2012. godini popravila postojeći rekord iz 2011. godine, kada je taj broj bio 53, kao i prethodni, iz 2010. godine, od 40, i onaj iz 2009. sa 34 odobrena projekta. Broj projekata koje je Izvršna agencija podržala organizacijama iz Srbije je rastao iz godine u godinu, a ovogodišnji rezultat je najveći uspeh od početka implementacije Programa „Mladi u akciji“ u Srbiji!

Odobreni projekti će podsticati različite nivoe saradnje mladih iz Srbije sa njihovim vršnjacima iz balkanskih i zemalja EU, pružiće im kvalitetne prilike za interkulturalno učenje, podsticati preduzetništvo i zapošljavanje mladih, promovisati volonterizam, unaprediti svest mladih o značaju održivog razvoja, kao i veštine očuvanja životne sredine, raditi na inkluziji ranjivih grupa mladih, povećati nivo informisanosti mladih o mogućnostima daljeg usavršavanja i dr. Za više informacija o podržanim projektima posetite http://www.mladiuakciji.rs/statistika.php.

Takođe, Srbija 2012. godinu završava sa akreditacijama za 43 organizacije i kancelarije za mlade, koje sada mogu da šalju i primaju mlade volontere/ke u okviru Evropskog volonterskog servisa. Po prvi put u Srbiji postoji čak 5 kancelarija za mlade koje učestvuju u ovom programu. Ova komponenta Programa „Mladi u akciji“ daje mogućnost mladima iz Srbije da, kao volonteri/ke, žive i rade u drugim zemljama Evrope tokom najviše 12 meseci, ali i mladima iz evropskih zemalja da dođu i volontiraju na projektima u Srbiji.

Nakon sedmogodišnjeg rada Grupe „Hajde da…“, uz podršku „Balkan IDEA“-e Novi Sad i „Edukativnog centra“ iz Kruševca u ulozi Kontakt tačaka za program „Mladi u akciji“ i promovisanja ovog programa Evropske unije u Srbiji, čestitamo organizacijama iz Srbije na postignutom rezultatu, i želimo i drugim organizacijama, kancelarijama za mlade i opštinama iz naše zemlje uspešno učešće u ovom programu u budućnosti!
U promociji programa „Mladi u akciji“ u Srbiji, kontakt tačke su imale kontinuiranu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i SALTO Resurs centra za Jugoistočnu Evropu. Ova podrška je bila ključna za održavanje više od 60 lokalnih, regionalnih i nacionalnih treninga, seminara, radionica i info dana širom Srbije, na kojima je obučeno više od 800 organizacija, kancelarija za mlade i predstavnika/ica opština iz Srbije o tome kako mogu da koriste program, i informisano više od 80.000 mladih, o tome šta program „Mladi u akciji“ nudi mladima u Srbiji.

ŠTA SU TO KONTAKT TAČKA?
Početkom 2005. godine agencija Evropske unije SALTO Resurs centra za Jugoistočnu Evropu, u konsultaciji sa Evropskom komisijom iz Brisela, izvršila je zvanično imenovanje organizacija iz Srbije kao Kontakt tačke za programe Evropske unije „Mladi u akciji“. Uloga kontakt tačaka je rad na unapređenju vidljivosti i omogućavanje lakšeg pristupa programima EU zainteresovanim mladima, kancelarijama za mlade, lokalnim samoupravama i omladinskim organizacijama iz Srbije i povećanje broja i uspešnosti aplikacija koje stižu u Brisel iz Republike Srbije. U toj ulozi kontakt tačke pružaju informativnu i savetodavnu podršku, redovno realizuju edukativne seminare, treninge, promocije i druge aktivnosti u cilju promovisanja programa. Za više informacija o kontakt tačkam posetite http://www.mladiuakciji.rs/kontakt.php.

O PROGRAMU MLADI U AKCIJI EU
Evropska komisija, Evropski parlament i zemlje članice Evropske unije usaglasile su se da uspostave program „Mladi u akciji“, najznačajniji EU mehanizam za podršku implementaciji međunarodnih omladinskih projekata i pravni okvir za podršku neformalno obrazovnih aktivnosti i mobilnost mladih. Program se realizuje u periodu od 2007. do 2013. godine i celokupni budžet programa „Mladi u akciji“ je 885.000.000 €. Program je osmišljen da odgovori na trenutne potrebe mladih na evropskom nivou, uključujući Srbiju, Crnu Goru i druge zemlje Balkana. Za više informacija o ovom programu, posetite novu zvaničnu prezentaciju kontakt tačaka u Srbiji na adresi www.mladiuakciji.rs.