Home [njuz] “Srednjoškolci za srednjoškolce”

“Srednjoškolci za srednjoškolce”

39
0

“Srednjoškolci za srednjoškolce” – je ustaljen koncept u više zemalja u svetu i bazira se na volonterizmu mladih, srednjoškolskom aktivizmu i društveno odgovornom poslovanju preduzeća. Projekat je prvi put sproveden 1962. godine u Švedskoj, da bi se potom proširio na Norvešku, Dansku, Finsku, Nemačku, Italiju, Holandiju i SAD. Projekat „Srednjoškolci za srednjoškolce“ prvi put je sproveden u Srbiji 2010. godine i od tada ga sprovodi Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS).
UNSS veruje da je vreme da mladi preuzmu odgovornost i inicijativu za rešavanje svojih problema. Povodom toga, projekat „Srednjoškolci za srednjoškolce“ u Srbiji će i po treći put biti realizovan u decembru, nakon Međunarodnog dana volontera/ki.

Projekat je u toku predhodne dve godine uspešno realizovan, a osmišljen je tako da određeni broj srednjoškolaca i srednjoškolki jednog dana u toku školske godini ne pohađa nastavu, već volontira u privatnim i javnim preduzećima i na taj način promoviše volonterizam. Sva preduzeća zainteresovana da podrže mlade doniraju Prvi srednjoškolski fond “Srednjoškolci za srednjoškolce”, koji je osnovala Unija srednjoškolaca Srbije, naslanjajući se na koncept društveno odgovornog poslovanja. Sredstva sa ovog fonda potom bivaju raspodeljena učeničkim parlamentima kroz javni konkurs za projektne ideje.

U realizaciji projekta je do sada učestvovalo preko 20 gradova i opština u Srbiji. Prikupljena sredstva iz fonda dodeljivana su po jednom učeničkom parlamentu iz svakog od gradova u kojima je realizovan projekat. Za odabir projekata učeničkih parlamenata koji će biti finansirani, svake godine sastaje se tim predstavnika i predstavnica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Srbije i stručnjaka u oblasti omladinskog aktivizma.

“Srednjoškolci za srednjoškolce” je samoodrživ projekat. To znači da se mali deo fonda ostavlja za pokretanje projekta naredne godine. Fond će iz godine u godinu rasti kao i broj učenika i učenica koji/e volontiraju i preduzeća koja društveno odgovorno posluju, podržavajući na taj način mlade i razvoj lokalne zajednice.
Projekat je podržan od strane Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Da bismo zaštitili učeničku zajednicu, poslodavce i Fond, svi učesnici su u obavezi da potpišu ugovor, koji ima ulogu da zaštititi zainteresovane strane.

Za realizaciju projekta „Srednjoškolci za srednjoškolce“ u svakoj opštini/gradu zadužen/a je po jedan/a lokalni/a koordinator/ka Unije srednjoškolaca Srbije, sinhrono sa nacionalnim UNSS timom.