Home [akcija] UCESTVUJTE U IZRADI MAPE BEOGRADA ZA MLADE

UCESTVUJTE U IZRADI MAPE BEOGRADA ZA MLADE

50
0
U saradnji sa mrezom USE-IT Europe zapoceli smo jedan zanimljiv projekat mapiranja Beograda iz ugla mladih koji u njemu zive
Ova mapa je namenjena iskljucivo mladima koji putuju samostalno sa ogranicenim budzetom, ali velikim entuzijazmom i zeljom da posete razlicita mesta i upoznaju njihove mestane. Za razliku od vecine mapa, nju ne sponzorisu restorani, klubovi, hosteli, kafici da bi tu postavili svoju reklamu, vec se odabir vrsi preporukom lokalaca. Ukoliko zelite da saznate vise o samoj ideji USE-IT mreze i kako je ona nastala, procitajte prirucnik iz priloga ili pogledajte postojece mape Brisela, Ljubljane, Praga, Beca, Soluna, Porta na sajtu http://www.use-it.travel/home
Kada otputujemo u neki novi grad, obično prvo sto potrazimo je mapa. Ona je nas putokaz i vodilja po trgovima, bulevarima, muzejima i drugim turisticki atraktivnim lokacijama. Ali da bismo otkrili mesta ne tako ocigledna posetiocima i izasli iz turistickih okvira, moramo zaustaviti lokalce i pitati ih za savet.  Od deset, bar pet odgovora na pitanje koje pocinje sa “Hello, excuse me. Do you know some good places to go out/meet locals/eat a typical dish” odgovori ce glasiti: ”No, I’m not from here”, “I don’t speak English”, “I don’t know exactly where is it”, “I’m not an info desk!”.
Ko je bio u Parizu vrlo dobro zna da se njegove cari ne mogu nazreti sa Ajfelovog tornja vec u pomesanim mirisima orijenta  i sveze ispecenog bageta na rubovima 18-og arondismana. U Briselu pivo ce uvek biti pitkije ukoliko ga gustiramo uz krotki zvuk male crvene harmonike  koja se brzinom severnog vetra skuplja I siri pod izboranim prstima vecitog boema.
Naš cilj je da prikazemo Beograd kakav jeste, onakav kakav ga mi vidimo i kakvog bismo zeleli da ga drugi vide. Zato smo resili da mladim turistima pomognemo da ga na zanimljiviji i neposredniji nacin otkriju i dozive uz pomoc USE-IT mape koju cemo zajedno sa vama osmisliti, napraviti odabir lokacija, illustrovati i, nadamo se, u aprilu sledece godine videti u stampanom izdanju i ispiti pivo u tu cast!
Ukoliko biste voleli da budete deo ove price i pisete nam o Beogradu iz vaseg ugla, preporucite mesta koja volite, i iznesete vasa vidjenja i savete, evo uputstva kako da se ukljucite:
Korak prvi:
Za pocetak napravi izbor tebi dragih mesta
Korak drugi:
Ako nisi siguran/na da li je to ono pravo, postavi sebi  sledeca “USE-IT” pitanja:
– Is it unique?
– Is it a national symbol?
– Is it one of the main sights mentioned in every guide?
– Does every local know it?
– Is it cheap and central?
– Is it really better than another similar thing in town?
– Is it a place that you would never notice if nobody told you?
– Is it really new and promising to be a big hit in the following year?
– Is it the best spot for a special audience (vegetarians, gay girls, metal freaks,…)?
– If I was an alien on a worldtrip, would I still be surprised by this place?
Ako  je odgovor na jedno ili više pitanja DA znaci da si na odlicnom putu!
Korak treći:
Pročitaj kratak prirucnik o use-it publikaciji. On ce ti dati jasne smernice za sledeci i najvažniji korak:
Ukoliko imate bilo kakva pitanja, predloge, ideje,  mozete pisati “mapa-inicijatorima”
Mileni Grgurovic milenagrgurovic@gmail.com
i  Pavlu Licini  pavlelicina@yahoo.com
Hvala ti sto si doprineo/la stvaranju USE-IT mape Beograda.
Mozda bas tvoj predlog postane putokaz turistima sledeceg leta!