Home [njuz] Osnovan Savet podmladaka političkih partija pri KOMS-u

Osnovan Savet podmladaka političkih partija pri KOMS-u

40
0
Nakon više sastanaka i konsultacija, u četvrtak 14. novembra, osnovan je Savet podmladaka političkih partija u okviru Krovne organizacije mladih Srbije. U konstituisanju Saveta učestvovalo je devet parlamentarnih političkih partija i očekuje se da će formiranje ovog tela, koje ujedinjuje različite perpektive oko najznačajnihih problema sa kojima se mladi susreću, značajno doprineti mladima u Srbiji.

Na predlog Upravnog odbora KOMS-a, Skupština KOMS-a je juna 2012. usvojila odluku o osnivanju Saveta podmladaka političkih partija u Srbiji, čime je došlo do jasnog konsenzusa da je ovakvo telo potrebno KOMS-u i da će biti korisno mladima u Srbiji uopšte. Nakon više uspešnih sastanka i konsultacija, ovaj Savet je konstitusan 14. novembra, sa ciljem da se na ovaj način u rad uključe i mladi koji su politički aktivni.

U konstituisanju Saveta učestvovali su predstavnici i predstavnice podmladaka devet parlamentarnih političkih partija: DS, DSS, DHSS, LDP, LSV, SDU, SDPS, SNS i SPS. Očekuje se da će se Savetu pridružiti i G17, koja je učestvovala u ranijim konsultacijama.

“Odziv stranaka je bio odličan, što govori da su mladi spremni da se ujedine oko najznačajnijih problema sa kojima se susreću, uprkos diverzitetu političkih stavova”, zaključuje Goran Milojević, član Upravnog odbora KOMS-a, izražavajući velika očekivanja od Saveta kroz koji će se čuti glas mladih aktivnih u političkim partijama.

Savet podmladaka političkih partija imaće, kao što sama reč sugeriše, savetodavnu ulogu u radu KOMS-a, prenoseći stavove mladih iz političkih partija:

  • davaće predloge i sugestije Skupštini, Upravnom odboru i Sekretarijatu KOMS-a,
  • učestvovaće u radnim grupama,
  • moći će da se uključi u redovne aktivnosti KOMS-a i da da doprinos, ali i da inicira nove akcije poput organizacija tribina, okruglih stolova, zakonskih inicijativa i slično.

KOMS ostavlja otvorena vrata i poziva i predstavnike podmladaka drugih parlamentarnih političkih partija u Srbji da se uključe u rad ovog Saveta.

U narednom periodu očekuje se i formiranje Saveta mladih aktivnih u sindikatima u Srbiji.