Home [stipendije] Chevening stipendije za akademsku 2013-14. godinu

Chevening stipendije za akademsku 2013-14. godinu

66
0
Čivning program, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije (Foreign and Commonwealth Office), stipendira postdiplomske studije u trajanju od tri meseca do godinu dana na britanskim univerzitetima. Stipendija pokriva troškove školarine i potrebne literature, putne i troškove britanske vize, a obezbeđena je i mesečna nadoknada za druge životne troškove.
Jedan od glavnih ciljeva ovog prestižnog programa, koji postoji skoro 30 godina, jeste pomoć najuspešnim kandidatima da dobiju vodeće uloge u budućem razvoju Srbije. Prioritetne oblasti ovogodišnjih stipendija su usmerene na proces evropskih integracija Srbije, sa posebnim naglaskom na sledećim oblastima:
§     ekonomija i zaštita konkurencije
§     međunarodni odnosi i rešavanje konflikata
§     reforma pravnog sistema
§     reforma javne uprave
§     demokratizacija, ljudska i manjinska prava
Pored diplome višeg ili visokog obrazovanja i položenog testa engleskog jezika, od kandidata se očekuje da mogu da dokažu svoje dosadašnje akademske uspehe, kao i da su već imaju najmanje dve godine relevantnog radnog iskustva u svojoj oblasti. Kandidati moraju biti državljani Republike Srbije, a starosna granica ne postoji.
Veliki broj nekadašnjih stipendista danas je na ključnim pozicijama u državnim institucijama, kao i nekim od najuspešnijih kompanija u Srbiji. Među njima su i Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, Milica Delević, bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije, kao i nekadašnji ministri za ekonomske odnose sa inostranstvom – Milan Parivodić i Goran Pitić.
Sve informacije o stipendiji i načinu prijavljivanja dostupne su na internet sajtu Chevening programa http://www.chevening.org/ serbia/ , kao i na sajtu Ambasade www.UKinSerbia.fco.gov.uk . Konkurs je otvoren do 07. decembra 2012.g.

Kontakt za sve dodatne informacije Zvezdana Crnogorac, email: Zvezdana.crnogorac@fco.gov.uk