Home [akcija] Otvaranje izložbe fotografija i projekcija filma nastalih na putovanju do Evropske prestonice...

Otvaranje izložbe fotografija i projekcija filma nastalih na putovanju do Evropske prestonice kulture

48
0

UK Parobrod vas poziva da u nedelju, 30.9. u 19:30 časova u galeriji OZON dođete na otvaranje izložbe fotografija i projekciju filma nastalih na putovanju do Evropske prestonice kulture, Gimaraeša u Portugalu. Parobrod, Opština Stari grad i Kancelarija za mlade opštine Stari grad, poveli su 25toro mladih na nesvakidašnje putovanje kroz Gimaraeš, Bragu i Porto u čemu nam je pomogla i Agencija za evropske integracije. Fotografije i film predstavljaju utiske sa putovanja pod nazivom „PORTUGALiJA“ koje je mladima iz Beograda približio značaj projekta  Evropska kulturna prestonica.  Ovo je treća godina kako Parobrod mlade sa Starog grada upoznaje sa projektom Evropske kulturne prestonice, a do sada ih je u projektu učestvovalo preko osamdeset.

U ponedeljak, 1.10. u 12 časova, takođe u galeriji OZON, predstavnik Evropske kulturne prestonice, Gimaraeša, Rui Catarino, predstaviće Gimaraeš i programe koje je ovaj portugalski grad pripremio u 2012. godini tokom koje sa slovenačkim gradom Mariborom deli ovu prestižnu titulu.

Evropska prestonica kulture je projekat nastao je 1983. godine na inicijativu tadašnje grčke ministarke kulture, Meline Merkuri i njenog francuskog kolege, Žaka Langa, a prva kulturna prestonica bila je Atina, 1985. godine.