Home [njuz] Podrška za najbolje biznis ideje mladih

Podrška za najbolje biznis ideje mladih

46
0

 

U okviru programa „Biznis mladih Srbije“ danas je raspisan Konkurs za biznis ideje namenjen mladima uzrasta do 35 godina, sa prebivalištem na teritoriji gradova i opština: Niš, Merošina, Doljevac, Gadžin Han, Leskovac, Novi Sad, Beočin, Sremski Karlovci, Temerin, Gornji Milanovac, Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Raška, Subotica, Sombor i Kanjiža.

Ovi gradovi i opštine članovi su međuopštinskih partnerstava predvođenih Nišem, Novim Sadom, Kraljevom i Suboticom, formiranih uz podršku USAID Projekta održivog lokalnog razvoja tokom 2011. godine.

 

Prijavom na konkurs, mladi dobijaju mogućnost da prođu niz treninga koji će im pomoći da unaprede svoje biznis ideje i razviju ih u biznis planove, koji će u februaru 2013. godine biti razmatrani za kreditiranje u okviru „Superstep“ kreditne linije Erste Banke namenjene mladima koji započinju sopstveni posao.

 

Za mlade koji uspešno prođu sve treninge i osnuju sopstveni biznis biće obezbeđene i dodatne obuke iz različitih oblasti poslovanja kao i biznis mentorstvo u trajanju od godinu dana.

 

Mladi zainteresovani za ovakvu vrstu podrške mogu da se prijave na konkurs putem sajta www.biznismladihsrbije.org do 28. oktobra 2012. godine.

 

Biznis mladih Srbije“ je sveobuhvatni program podrške za ekonomsko osnaživanje mladih koji ima za cilj da putem razvoja preduzetništva i radnih praksi pomogne mladim ljudima da ostvare ekonomski napredak i započnu sopstveni posao. Pokrenut je kao partnerska inicijativa SMart kolektiva, Erste Banke i Nacionalne službe za zapošljavanje, uz finansijsku podršku USAID Projekta održivog lokalnog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.

 

Na današnjoj promociji Konkursa za biznis ideje mladih, držаvni sekretаr u Ministаrstvu omlаdine i sportа Nenаd Borovčаnin izjаvio je: „Podsticаnje i stimulisаnje svih oblikа zаpošljаvаnjа, sаmozаpošljаvаnjа i preduzetništvа mlаdih jedаn je od nаjvаžnijih strаteških ciljevа Nаcionаlne strаtegije zа mlаde. Progrаm „Biznis mlаdih Srbije“ omogućava mladima ne sаmo dа steknu potrebnа znаnjа, veštine i mentorsku podršku kаdа osnuju svoje preduzeće već i mogućnost dа rаzmenjuju iskustvа i znаnjа sа mlаdimа iz drugih zemаljа. Želim dа istаknem dа se ovаj progrаm sprovodi u pаrtnerstvu sа Nаcionаlnom službom zа zаpošljаvаnje, USAID-om, Erste Bаnkom i SMаrt kolektivom, jer je zа stvаrаnje podsticаjnog okruženjа zа mlаde u Srbiji i rаzvoj preduzetničkog duhа potrebno dа svi  delujemo zajedno i podržimo mlаde.“

 

Obraćajući se prisutnima, direktorka kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a u Srbiji Suzan Kutor, rekla je: „Mladi preduzetnici su najhrabriji i najinovativniji pojedinci, vizionari koji žele da sami oblikuju svoju budućnost. Nama je drago da ih podržimo jer uzimaju svoju sudbinu u svoje ruke i mogu da služe kao uzor za druge mlade. USAID će, kroz Projekat održivog lokalnog razvoja, nastaviti da podržava saradnju sva tri sektora – javnog, privatnog i civilnog, u cilju rešavanja ključnih društvenih problema, kao što je nezaposlenost mladih.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje kroz svoje podsticajne mere, ali i podržavajući ovakve inicijative drugih institucija i organizacija civilnog društva, doprinosi razvoju preduzetništva mladih i njihovom bržem zapošljavanju. Važno je da mladi koji imaju preduzetničke ideje dobiju podršku kako bi mogli da pokrenu sopstveni posao. Kada novoosnovano preduzeće uspe, ono istovremeno postaje potencijal za otvaranje novih radnih mesta”, izjavio je Dejan Miljković, zamenik direktora NSZ.

 

Erste Banka je udvostručila iznos namenjen Superstep kreditnoj liniji u odnosu na prethodnu godinu, tako da će u ovom ciklusu početnicima u biznisu biti na raspolaganju 100.000 EUR. Superstep kredit Erste Banke ima za 4% nižu kamatnu stopu od kredita namenjenim preduzetnicima u redovnoj ponudi. Međutim, još značajnije od kamatne stope je to što za Superstep kredit nije potrebno obezbeđenje, niti garancija nekog privrednog subjekta koji već ima uspešan biznis“, izjavio je Vojislav Stokić, direktor Direkcije za mikroklijente u Erste Banci.

 

Biznis mladih Srbije predstavlja neku vrstu simulacije uslova porodičnog biznisa u kome se ideje, znanje, iskustvo i sredstva prikupljaju i prenose u okviru porodice. Cilj ovog konkursa je da svima onima koji razmišljaju o pokretanju posla i misle da imaju dobru ideju omogućimo da tu ideju preispitaju i izbruse, i da nauče šta je sve potrebno za vođenje biznisa. Da im zatim pomognemo da razviju dobre biznis planove i omogućimo početna sredstva. Za one najbolje i najupornije koji osnuju preduzeća – podrška se nastavlja kroz prenos iskustava biznis mentora, koji će sa njima raditi tokom godinu dana, i znanja koje će dobijati kroz biznis treninge. Takva sveobuhvatna podrška daje sjajne rezultate i očekujemo da oko 70% preduzeća mladih ljudi koja osnujemo i podržimo na ovaj način opstane na tržištu i nakon najkritičnije tri godine poslovanja“, izjavila je Neda Stanković, koordinatorka programa Biznis mladih Srbije iz SMart kolektiva.