Home [njuz] Studenti u Atlantik Sitiju biće zbrinuti

Studenti u Atlantik Sitiju biće zbrinuti

32
0

web_links.jpgBiro za pitanja edukacije i kulturu u Vašingtonu, kako za "Blic" kaže Kerolin Gorman, generalni konzul SAD u Beogradu, ispituje slučaj 160 studenata iz Srbije koji su u okviru programa "Work and Travel" preko novosadske agencije SEEA doputovali u Atlantik Siti, gde su na opšte iznenađenje,

ostali prepušteni sami sebi, bez obećanog posla i smeštaja, iako su agenciji još u našoj zemlji za te usluge uplatili po oko 2.000 evra.
Krivci će biti pronađeni, a studentima će, kako tvrdi Gormanova, biti ponuđeni odgovarajući poslovi i smeštaj.
– Ne želim da prejudiciram rezultate istrage, ali sumnjam da ćemo sa agencijom SEEA sarađivati u budućnosti – kaže Gormanova za naš list.

Šta je posle tekstova u "Blicu" preduzela Ambasada SAD?
– Kontaktirala sam sa Biroom za pitanja edukacije i kulture u Vašingtonu, koji nadgleda sprovođenje tog programa. Oni su kontaktirali sa "Intrax Work Travel" agencijom u SAD, čiji je subagent novosadska agencija SEEA, koja je još u prošli petak u Atlantik Siti poslala dva iskusna menadžera sa zadatkom da stupe u vezu sa tim studentima. Ambasada zove sve studente koji su u SAD putovali u sličnom aranžmanu i raspituje se o njihovom iskustvu.

Da li ste i ranije imali slična iskustva sa drugim agencijama?
– Program "Work and Travel" je studentima iz Srbije dostupan već godinama i ovo je prvi ozbiljan problem sa kojim se suočavamo. Do sada nismo imali pritužbe. Pozivam sve koji su imali bilo kakve probleme da nam se obrate. Prvi problem nastao je sa agencijom SEEA iz Novog Sada. To je nova agencija koja je ove godine prvi put radila program sa većim brojem studenata.

Kada će se utvrditi ko je odgovoran?
– Ne znam tačno. Ambasada ne učestvuje u istrazi koju sprovodi Biro za pitanja edukacije i kulture. Na prvom mestu, za problem je odgovorna američka agencija koja posluje sa srpskim agencijama. Ceo proces kontroliše Vašington i zato američke agencije treba da imaju dobru saradnju i kontrolu agencija iz inostranstva.

Kakve će biti sankcije za krivce?
– Ako se utvrdi da je kriva američka agencija, ona će snositi posledice, a ako je u pitanju SEEA, sa njima više nećemo raditi. Ako se dokaže da SEEA nije poštovala pravila, da nije brinula o studentima kao što treba, prekinućemo saradnju sa njima.

Koliko agencija iz Srbije učestvuje u organizaciji programa "Work and Travel"?
– Postoji 51 agencija u SAD koja radi ovaj program. Te agencije po želji mogu da nađu inostrane partnere, subagente van SAD. U Srbiji ih ima 15. Njih američke agencije uče propisima, obučavaju njihove zaposlene.

Da li je Ambasada kontrolisala rad agencija?
– Ne, Ambasada ne kontroliše agencije. Mi sa njima sarađujemo tek kada izdavanje viza dođe na red. Upoznajemo ih sa zahtevima za izdavanje viza i podučavamo u odabiru studenata. Ovaj program odnosi se na redovne studente koji će u SAD boraviti tokom letnjeg raspusta.

Koliko studenata je ove godine već otišlo u SAD?
– Ove godine smo odobrili preko 3.000 viza za studente, što je čak 1.200 viza više u odnosu na prošlu godinu.

Da li je Ambasada SAD kontaktirala sa agencijom SEEA i drugim agencijama koje organizuju "Work and Travel" programe?
– Odmah nakon članka u "Blicu". Ali, direktor nije pružio uverljivo objašnjenje, pravdajući se da je na tom poslu tek mesec dana. Nije imao odgovor na naša pitanja. Ali, rekao je da će istražiti slučaj. Kontaktirali smo sa Bojanom Trivićem, koji je u SAD osoba za kontakt sa studentima.
Ipak, SEEA ima ugovor s "Intraxom", a Vašington to želi da raščisti upravo sa američkom agencijom. Moguće je da je došlo do zastoja u komunikaciji između Trivića i "Intraxa", a da su studenti zvali samo njega, iako bi trebalo da imaju i kontakt telefone američke agencije.

Jeste li proveravali ostale agencije u Srbiji?
– Sastali smo se sa predstavnicima "Snap" agencije i kontaktirali sa studentima, zatim sa predstavnicima "Ayusa Internationala", "Karavana", a na red će doći i druge agencije.

Hoćete li proveriti slučaj agencije "Karavan" i Vladimira Milanovića, koji se žalio na postojanje fiktivnog ugovora?
– Sve ćemo proveriti. Ako postoji osnova za žalbu, uputićemo je odeljenju za žalbe Biroa.

Kako studenti u Beogradu da provere da li su ugovori koje potpisuju fiktivni?
– Pravila mogu da provere na sajtu www.exchanges.state.gov/education/jexcanges. S druge strane, agencije u SAD koje rade ove programe znaju da moraju da ispunjavaju neophodne uslove. U protivnom će izgubiti dozvolu da sprovode taj program.
Velika agencija kao što je "Intrax" će izgubiti dozvolu ako se ispostavi da studenti nisu tretirani prema propisima. Zato je malo verovatno da će "Intrax" rizikovati, već da će se potruditi i da njihovi saradnici rade prema pravilima.

Dve mogućnosti za posao
– Postoje dve mogućnosti u okviru programa "Work and Travel" – agencija studentima pronalazi posao ili to oni sami čine, na osnovu podataka o poslovnim ponudama koje im agencija dostavlja. Ukoliko studenti sami ne pronađu posao u roku od nedelju dana, agencije preduzima potrebne mere da to učini za njih.
Agencije u SAD obavezne su da zaposle samo oko 50 odsto studenata, ali smo pooštrili standarde i od njih očekujemo pomoć svima koji za nedelju dana ne nađu posao – ističe Gormanova.

Agencije iz Srbije koje sprovode "Work and Travel" program:
"Matico", Beograd; "Top Tours", Beograd; "Work Abroad", Dimitrovgrad; "Snap", Beograd; "RSV Pools", Lučani; "Sky Way", Beograd; "Ayusa International", Beograd; "Karavan", Beograd; "United Work and Travel", Knjaževac; "Century Pool Management"; "USTaxCare", Beograd; IUVIA NVO, Beograd; SEEA, Novi Sad; ISIC, Beograd; "Starwaz", Novi Sad

Izvor: Blic