Home [akcija] Odrzana studijska poseta “Come to Belgrade meet the Region”

Odrzana studijska poseta “Come to Belgrade meet the Region”

56
0

U Beogradu do 03. do 08. septembra 2012. godine održana je studijska poseta u okviru programa Youth Reconciliation Ambassadors, koji ogranizuje Omladinski odbor za obrazovanje u saradnji sa ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. Programu je prisustvovalo 20 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Polaznici programa su imali priliku da prisustvuju predavanjima i diskusijama na temu bivše Jugoslavije, tranzicione pravde, suočavanja sa prošlošću, evrpskih integracija, takođe, i da posete neke od institucija Republike Srbije i upoznaju se sa njihovim radom. Imati priliku da učestvuješ u programu YRA je iskustvo koje menja način razmišljanja, podiže svest, želju i motivaciju da doprineseš pomirenju društava regiona. Nakon više od jedne decenije od završetka sukoba naša društva nisu spremna da se u potpunosti suoče sa prošlošću koja je ostavila tragove u našim životima. Nedovoljna javna debata koja bi dovela do rušenja tabua pričanja o zločinima koji su se desili, nedovoljna posvećenost žrtvama i njihovim problemima u široj javnosti je nešto što potresa ceo region. Ovakvi programi pružaju priliku da mladi razmene svoja mišljenja i načine pospešivanja saradnje u regionu, i zato su veoma važni. Takođe, predstavljaju priliku da se druge kulture bolje upoznaju kako bi došlo do produbljenog razumevanja naših odnosa i većeg stepena tolerancije.

Program Youth Reconciliation Ambassadors pored studijske posete Beogradu pod nazivom “Come to Belgrade meet the Region” obuhvata i međuvršnjačku edukaciju, koju će mladi ambasadori obaviti u svojim sredinama. Na ovakav način osim učesnika seminara ideja pomirenja će biti promovisana i ostalim sugrađanima. Takođe, planirana je još jedna studijska poseta u decembru ove godine o kojoj će javnost biti blagovremeno obaveštena.

 

piše: Vraneš Jelena, učesnica programa