Home [njuz] Bitef Polifonija – Istina ili izazov | 13 – 22....

Bitef Polifonija – Istina ili izazov | 13 – 22. septembar 2012

38
0

<!– @page { margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } A:link { color: #0000ff } –>

Dan nakon otvaranja Bitef festivala u Pozorištu “Boško Buha”, 13. septembra, u 12,00 sati, predstavom “Zemlja iznad svih nas” Neformalne omladinske pozorišne grupe “Fetus” iz Srebrenice otpočinje program Bitef Polifonija.

Kao i prethodnih godina, Polifonija istražuje i promoviše inovativno, participativno i angažovano pozorište koje otkriva različite prostore delovanja, obuhvata različite generacije i uključuje različite društvene kategorije. Bitef Polifonija posebnu pažnju posvećuje pozorištu za, sa i od mladih koje unosi promene i menja ustaljenu praksu. Trinaesta Bitef Polifonija zamišljena je kao prostor interakcije fokusiran na istraživanje narativnih matrica i savremene diskurzivne prakse koja može biti umetničko polazište za različite vidove društvenog angažovanja. Radionice, prezentacije i predstave u okviru ovogodišnje Bitef Polifonije karakterišu otvorenost za lične priče i aktuelna društvena pitanja, istraživanje i problematizovanje sećanja i prošlosti, preispitivanje obrazaca života u sadašnjosti, ali i vizija budućnosti. Ove godine Bitef Polifonija će biti i mesto susreta i razmene evropskih stručnjaka angažovanih u oblasti drame, pozorišta i obrazovanja, ali će prezentovati i evropske projekte u kojima su partneri ili nosioci projekata bile organizacije iz Srbije. Trodnevni sastanak mreže IDEA postaviće važna pitanja u oblasti drame i edukacije.

U samom nazivu i na osnovu slogana celog festivala koji glasi Izlet u istinu, Bitef Polifonija nudi igru čiji je naziv uzela za svoj ovogodišnji naslov: Istina ili izazov.

Na više gradskih lokacija, publika će imati priliku da vidi predstave “Pozajmljena sjećanja” u DAH Teatar centru za pozorišna istraživanja, “Nebom grada” Studija Iskorak u Domu omladine Beograda, “Žabar” u Malom pozorištu „Duško Radović“, i “Postojanje” na Sceni Carina.

Okrugli sto u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka i radionice u Centru za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj bave se Polifonim naracijama – pristupima, polazištima, praksama i novim čitanjima.

Sve do subote 22. septembra kada će biti održana završna prezentacija procesa radionica u Šumatovačkoj, Bitef Polifonija će ponuditi zanimljiv, interaktivan, program koji i ovoga puta ne odustaje u svojoj misiji postavljanja pravih pitanja.

Više o programu, zainteresovani mogu da pogledaju na zvaničnom sajtu Bitef festivala (bitef.rs) ili na fejsbuk stranici https://www.facebook.com/pages/Bitef-Polifonija/140570992703282?ref=ts