Uspostavljanje boljeg sveta, partnerstvo sa mladima

0
SHARE

book2Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština UN 2000. godine, a obeležavanje u Srbiji počelo je posle formiranja Ministarstva omladine i sporta, 2007.

Pomoćnica ministarke omladine i sporta Snežana Klašnja ocenila je, povodom Međunarodnog dana mladih, da položaj mladih jeste nešto bolji nego što je bio, ali još nije takav da bismo mogli da budemo zadovoljni.

“I dalje je visoka stopa nezaposlenosti mladih, oni su najranjivija grupa. I dalje imaju neke teškoće da ostvare svoja prava. Još nemaju najbolje mehanizme da se njihov glas čuje, a na nama je da pomognemo da do toga dođe”, rekla je Klašnja Tanjugu.

Ona je dodala da je Ministarstvo uradilo sva strateška dokumenta koja se tiču mladih – od Strategije do Zakona o mladima i da sada traba osigurati primenu tih propisa.

Centralna manifestacija povodom Dana mladih u Srbiji organizovana je na beogradskoj Adi Ciganliji, u 14 časova, u okviru koje su se stipendisti Fonda za mlade talente i predstavnici Ministarstva omladine i sporta takmičili u odbojci.

Proglašeni su i pobednici konkursa fotografija na temu “Šta su za mene ljudska prava”, a posetioci su mogli da se informišu i o drugim mogućnostima koje pružaju Ministarstvo za omladinu i sport i Fond za mlade talente.

Dan mladih svojim akcijama obeležile su i 133 kancelarije za mlade širom Srbije.

U okviru obeležavanja Dana mladih, lokalnim samoupravama i organizacijama koje su posebno doprinele poboljšanje položaja mladih u lokalnoj zajednici u petak su dodeljene nagrade “Mladgrad”.

To priznanje treći put dodeljuje nevladina organizacija Građanske inicijative u partnerstvu s Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Nagrada “Mladgrad” dodeljena je opštinama Kikinda, Blace, Ivanjica, Krupanj i Preševo, gradu Loznici, grupi mladih “Planeta inovativaca” iz Smederevske Palanke i “Pokreni se” iz Raške, organizaciji “Bečejsko udruženje mladih” i Filipu Vukši, aktivisti koji se proslavio ličnim akcijama u poboljšanju gradskog prevoza u Beogradu.

Zeleni Srbije pozvali su juče, povodom Međunarodnog dana mladih, sve uticajne političke faktore u zemlji da se ujedine oko zaustavljanja “odliva” mladih obrazovanih ljudi iz naše zemlje, saopšteno je iz te stranke.

U saopštenju se navodi da su podaci o “odlivu mozgova” iz Srbije alarmantni i apeluje na stranke koje formiraju vladu da ispoštuju obećanje koje su dali potpisivanjem Platforme za mlade i da uz pomoć stručne javnosti naprave hitan akcioni plan za opstanak mladih unutar granica Srbije.

Na Međunarodni dan mladih lansirana je kampanja pod nazivom ,,Zavolontiraj Evropom’’ na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Cilj kampanje je promocija Evropskog volonterskog servisa (EVS) koji je deo programa ,,Mladi u akciji’’ Evropske unije.

Na samoj akciji bilo je dosta volontera iz Evrope koji trenutno žive i rade u Srbiji, ali takođe bilo je i dosta mladih koji su na ovaj način otišli i živele i radili u nekoj od zemalja Evrope.

Evropski volonterski servis (EVS) je deo programa Mladi u akciji, programa za mlade Evropske unije koji promoviše mobilnost mladih kroz međunarodne aktivnosti i neformalnu edukaciju, kao što su: omladinske razmene, volonterski servisi, omladinske inicijative i treninzi za mlade.

EVS omogućuje mladim ljudima iz Srbije da provedu između 2 i 12 meseci volontirajući u preko 30 država u Evropi, uz obezbeđen prevoz, smeštaj, hranu, osiguranje, lokalni prevoz, kurs jezika i džeparac.

Izvor: B92, Tanjug