Home [akcija] Moj odbornik

Moj odbornik

45
0

mladi16Kako bi se lakše informisali o odbornicima u svom gradu, ali i stupili u kontakt sa njima, građani Srbiće uskoro će biti u prilici da putem veb portala komuniciraju sa predstavnicima lokalnih parlamenata. „Moj odbornik“ je veb portal/mobilna aplikacija kreiran kao jednostavni mehanizam za dvosmernu komunikaciju između građana i njihovih izabranih predstavnika u lokalnim parlamentima, koju je osmislila organizacija civilnog društva „ProAktiv“ iz Niša.

Nenad Stojanović iz „ProAktiv-a“ kaže za Danas da je ideja nastala zbog toga što većina građana Niša ne poznaje svoje odbornike, „pa čak ne znaju ni kako izgledaju“. „ Hteli smo da damo naši sugrađanima likove odbornika, odnosno da pored osnovnih informacija vide i kako izgledaju“, dodaje Stojanović.

Planirano je da u ovoj aplikaciji bude obrađeno 20 lokalnih parlamenata gradova i opština – Kikinda, Novi Sad, Pančevo, Valjevo, Užice, Kragujevac, Kruševac, Novi Pazar, Majdanpek, Negotin, Zaječar, Niš, Pirot, Leskovac, Beograd, Vranje, Zrenjanin, Požega, Smederevo i Prokuplje. Stojanović ističe da je dosad „obrađeno“ 1.246 odbornika, a da će u septembru i oktobru ove godine karavan „Moj odbornik“ obići sve pomenute gradove i opštine i direktno upoznati građane sa prednostima predloženog mehanizma.

Prema njegovim rečima, cilj ovog projekta je da se prikupe informacije o svim odbornicima u Srbiji, kojih trenutno ima 9.450. „Pored veb platforme i mobilne aplikacije koja će sadržati osnovne informacije o odbornicima – ime i prezime, pripadnost stranci, godina rođenja, kontakt informacije, odnos stranaka u parlamentu – na jednom mestu ćemo imati i otvoreni dijalog kroz različite vrste blogova – odbornički blog, VIP blog i građanski blog“, ukazuje Stojanović.

On ukazuje da zasad postoji mobilna platforma, koja se može pronaći na Gugl marketu, a da će veb-sajt biti napravljen krajem septembra. Projekat „Moj odbornik“ realizuje se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, u okviru programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva“ koji u Srbiji realizuje Institut za održive zajednice (ISC)

Već nagrada

Iako na samom početku realizacije, na konkursu „Unapređenje komunikacije građana i organa javne vlasti podsredstvom interneta“, koji je sprovela Digitalna agenda, aplikacija „Moj odbornik“ dobila je drugo priznanje za idejno rešenje kao i novčanu nagradu u iznosu od 300.000 dinara.

Izvor: Danas