Home [akcija] Proglašeni pobednici konkursa Centrifuga 2012

Proglašeni pobednici konkursa Centrifuga 2012

32
0

mladi16Ovogodišnje donacije Erste Banke, u ukupnoj vrednosti od 2,2 miliona dinara, dobiće inicijative mladih iz Jagodine, Požege, Pančeva, Novog Pazara, Požarevca, Vršca i Kragujevca.

Proglašeni pobednici konkursa Centrifuga 2012

Erste Banka a.d. Novi Sad i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), proglasili su pobedničke projekte konkursa Centrifuga 2012, u okviru koga se već šestu godinu zaredom dodeljuju donacije u oblasti kulture na lokalnom nivou.

Nagrađeni učesnici konkursa Centrifuga 2012 su: Udruženje „Svetionik“ iz Jagodine, Neformalna grupa “Trag u magli” iz Požege, Neformalna grupa „C6H6 Kids“ iz Pančeva, Interetnička omladinska alijansa iz Novog Pazara, Ekološko društvo “Obruč” iz Požarevca, Organizacija za alternativnu kulturu “Transform” iz Vršca i Neformalna grupa arhitekata iz Kragujevca.

Na ovogodišnji konkurs se prijavilo 60 organizacija iz 29 gradova. Erste Banka 7. jula u KC Gradu organizuje dodelu donacija i celodnevni edukativni seminar za sve dosadašnje pobednike. Cilj programa je decentralizacija kulturnih i kreativnih sadržaja kroz donacije lokalnim, omladinskim organizacijama i neprofitnim grupama iz 40 mesta u Srbiji. Sedam najboljih projekata Erste Banka će podržati donacijama u ukupnom iznosu od više od 2,2 miliona dinara.

Erste Banka će 7. jula u beogradskom Kulturnom centru Grad organizovati dodelu donacija ovogodišnjim pobednicima. Povodom šest godina Centrifuge, na događaj će biti pozvane i sve grupe i organizacije koje su prethodnih godina kroz projekat dobile podršku. Celodnevni program uključiće i bogat edukativni sadržaj, sa zanimljivim panelima i radionicama na kojima će mišljenja razmeniti relevantni učesnici domaće kulturne scene.
Kroz dosadašnji rad, Centrifuga je podržala 35 projekata iz 20 gradova Srbije, sa ulaganjima koja premašuju 150.000 evra.

Odbor za dodelu donacija, kao i prethodne godine, činili su: Ana Sofrenović, glumica, Gordan Paunović, menadžer za korporativnu društvenu odgovornost Fond B92, Dimitrije Tadić, savetnik u Sektoru za savremeno stvaralaštvo, kulturnu industriju i kulturne odnose Ministarstva kulture Republike Srbije, Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, Branislav Ivin, predsednik Upravnog odbora BCIF-a i Mirjana Šakić iz Sektora komunikacija Erste Banke. Od samog početka projekat se realizuje u partnerstvu sa Balkanskim fondom za lokalne inicijative, a Centrifugu putem pisma podrške podržava i Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Centrifuga je pokrenuta juna 2007. godine sa namerom da se podstakne aktivizam mladih od 15 do 30 godina i u cilju pokretanja kreativnih kulturnih sadržaja u mestima u Srbiji u kojima posluje Erste Banka, osim onih na teritorijama gradova Beograd, Niš i Novi Sad. Donacijama se pruža podrška lokalnim, omladinskim neprofitnim organizacijama i neformalnim grupama koje se na kreativan način bave pitanjima kulturnog aktivizma u svojim mestima.

Pobednici konkursa:

Udruženje „Svetionik“, Jagodina
Cilj projekta je oživljavanje javnog prostora (šetališta) u Jagodini kroz brojne kulturne i umetničke aktivnosti koje će sprovoditi mladi. Šetalište će biti pretvoreno u Bulevar umetnosti, kroz spoj  tradicionalnih umetničkih vrednosti i moderne urbane kulture. Planirane aktivnosti: ulični svirači, ulični slikari, ulična fotografija, DJ i oslikavanje murala.
Neformalna grupa „Trag u magli”, Požega
Cilj akcije je popularizacija književnosti (poezije) i muzike, kao i aktivno uključivanje mladih u lokalnu zajednicu kroz procese stvaralaštva i prezentacije savremene umetnosti. Aktivnosti podrazumevaju izvođenje interaktivnih radionica kreativnog pisanja, prezentacije savremene poezije na mladima blizak i urban način (kroz korelaciju sa rok i hip-hop muzikom) i  javni čas čitanja poezije na Gradskom trgu.
Neformalna grupa „C6H6 Kids“, Pančevo
Iskusni mladi grafiteri organizovaće radionice grafita i street art-a za svoje vršnjake. U gradu će biti oslikani grafiti sa ekološkim porukama protiv zagađenja. Projekat podrazumeva i organizaciju završne manifestacije.
„Interetnička omladinska alijansa“, Novi Pazar
Višemesečni projekat podrazumeva organizaciju „Dana kulture” u Staroj tvrđavi u Novom Pazaru. Cilj manifestacije je da oživi novopazarsku kulturnu scenu, osnaži mlade da realizuju kulturne ideje i postanu nosioci kulturnog života u svojoj zajednici. Planirane aktivnosti su: radionica fotografije, predstava, svirka, izložba, aktivnost za najmlađe, čišćenje i uređenje prostora oko Stare tvrđave, projekcija filma kao i štampanje prigodne publikacije.
Ekološko društvo „Obruč”, Požarevac
Organizacija festivala koji će objediniti ekologiju, kulturu i sport na specifičan način. Aktivnosti obuhvataju izgradnju teatra od reciklažnog materijala, foto i likovni konkurs na temu reciklaže, izložbu, takmičenje u ekstremnim sportovima, kao i prikupljanje reciklažne ambalaže sa nagradom za najuspešnijeg sakupljača.
Organizacija za alternativnu kulturu “Transform”, Vršac
Cilj projekta je stvaranje platforme koja će povezati mlade zainteresovane za stvaralaštvo, lokalne umetnike, ustanove kulture i šire građanstvo kroz organizovanje radionica. Mladi će naučiti da se izražavaju kroz različite kulturne sadržaje, kao što su kreativno pisanje, izrada stensila, dekorativna umetnost i izrada papirnih igračaka. Projekat podrazumeva i organizaciju završne izložbe, multimedijalnih događaja, tribina i uličnih performansa, kojima bi se promovisale aktivnosti na projektu.
Neformalna grupa arhitekata, Kragujevac
Cilj projekta je izrada urbanog mobilijara na Miloševom Vencu uz aktivno učešće učenika lokalne gimnazije.