Home [njuz] Šesta novosadska Noć muzeja otkriva nove lokacije u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave!

Šesta novosadska Noć muzeja otkriva nove lokacije u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave!

50
0

student26Šest novosadska Noć muzeja biće održana 19. maja 2012. od 18-02 h na 50 lokacija u gradu i Petrovaradinu. Program ovogodišnje manifestacije sastoji se od 100 različitih sadržaja, za sve uzraste i interesovanja.

U 6. Noći muzeja u Novom Sadu učestvuju svi novosadski muzeji, kulturni centri, pozorišta, galerije, arhivi… Među učesnicima su nekoliko škola, novi galerijski i izložbeni prostori u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, a po prvi put kao učesnik pojavljuje se pokrajinski javni servis – RTV.

Posetiocima ovogodišnje Noć muzeja u Novom Sadu biće premijerno predstavljena izložba Umetnost marginalije u Galeriji Podrum. Reč je o izložbi originalnih crteža poslanika u skupštinama Jugoslavije, Srbije i Vojvodine, nastalih na sednicama u periodu od 1975. do1995. godine. Iz bogate zbirke izdvojeno je tridesetak crteža 25 autora, među kojima su: Slobodan Milošević, Milan Kučan, Vasil Tupurkovski, Boško Krunić, Rahman Morina, Žika Berisavljević, Đoko Stojčić, Strahinja Kastratović, Dragan Veselinov, Zoran Lilić…

 

Na izložbi Uroš i Vuka – romansa ili prijateljstvo će biti prvi put predstavljeni javnosti originali pisama barda naše likovne umetnosti Uroša Predića, upućenih umetnici Vuki Velimirović. Izložbenu prezentaciju ovog materijala uz prilagođeni performans posetioci će moći da vide u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti – ogranak u Novom Sadu.

Izložba Zbirka slika druga predsednika u Galeriji Matice srpske predstaviće tridesetak slika koje su nekad bile izložene u domu Josipa Broza u Užičkoj ulici.

Zašto su snimane i zbog čega nisu bile javnosti poznate modne fotografije predsedničkog para Broz otkrićete na izložbi Zlatni album u Muzeju Vojvodine.

 

Noć muzeja u Novom Sadu deo svog programa posvećuje osobama sa posebim potrebama. Jedan od takvih programa je taktilna izložba Dotakni istoriju u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada.

 

Ove godine, u programu novosadske Noći muzeja je više muzičkih sadržaja: La Familia nastup flamenko grupe ispred poslovnice OTP banke na Bulevaru Mihajla Pupina 6, Lazar Novkov&Frame Orchestra u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Pašićeva 6; nastup grupe JeuNS koja neguje zvuke afropopa i džeza, dočaraće atmosferu francuske noći u Francuskom institutu.

U bašti Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, publika Noći muzeja moći će da uživa u zvucima bossanove, sambe, francuskih šansona uz bend SeiLa, a u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada obradovaće vas Pijanistički maraton na kojem će nastupiti najugledniji pijanisti mlađe generacije iz Novog Sada i Beograda.

 

Šesta Noć muzeja u Novom Sadu potvrđuje da najmlađi Novosađani postaju najvernija publika ove manifestacije. Sadržaji namenjeni deci biće realizovani na desetak lokacija u gradu. Po prvi put predstaviće se ljubitelji lego kockica u Pokrajinskom zavodu za zaštitu priprode, deca će moći da učestvuju u likovnoj radionici ilustrujući priče, pesme, zagonetke o mleku u Pozorištu mladih, u holu Železničke stanice biće izloženi modeli lokomotiva, vagona,koloseka, staničnih objekata, mostova, tunela, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine studio Mano realizuje radionicu na temu Upoznaj savremenu umetnost, a na Novosadskom otvorenom univerzitetu biće izložba maketa aviona, tenkova, vozila i brodova.

 

Ulaznice za šestu novosadsku Noć muzeja koštaju u pretprodaji 350 dinara i mogu se kupiti u poslovnicama OTP banke u Novom Sadu:

* Bulevar Mihajla Pupina 6 (radnim danima 8-16, subotom 8-13, u petak 18. maja do 20, u subotu 19. maja do 22 sata),

* Bulevar oslobođenja 80 (radnim danima 8-19, subotom 8-13, u subotu 19. maja do 18 sati)

* Bulevar oslobođenja 127 (radnim danima 8-16 sati)

* Rumenačka 1 (radnim danima 8-16, subotom 8-13 sati)

 

Ulaznice je moguće kupiti u TIC-u u Modene 1, kao i na prodajnim mestima CARDS Service u Tržnom centru “Sad Novi Bazaar”, knjižarama: Laguna (Kralja Aleksandra 3), Vulkan (Zmaj Jovina 24 , TC „Merkator”), kao i online rezervacije i kupovina na www.tickets.rs .

 

Kupovina ulaznica za ustanove i firme preko računa moguća je slanjem upita CARD servisu na adresu: mirjanamaric@yahoo.com. Potrebno je dostaviti podatke o firmi i željeni broj ulaznica.

 

Na dan manifesatcije, 19. maja, cena karte biće 400 dinara i moći će da se kupi na određenim lokacijama (Turistički informativni centar u ul. Modene 1, muzeji i galerije). Jedna ulaznica važi za svih 50 lokacija. Uz svaku kupljenu ulaznicu dobija se besplatan katalog koji predstavlja vodič kroz Noć muzeja u Novom Sadu. Za posetioce starije od 70 i mlađe od 7 godina, ulaz je besplatan.

Generalni sponzor Noći muzeja u Novom Sadu je OTP banka. Zahvaljujemo i: Grad Novi Sad, Turistička organizacija Novog Sada,Craft marketing, TC Sad Novi Bazaar, Srbijagas, Fish&Zelenish, Fakultet za pravne i poslovne studije, AMC i Urbanlook.

Medijski sponzori Noći muzeja u Novom Sadu su: Radio televizija Vojvodine, Radio 021, AS fm radio, IN radio, Radio Planeta, Prvi radio, TV Panonija, Radio televizija Delta, Press, Dnevnik, Blic, 24 sata, NS reporter, Porodični vodič, Kursevi.com, Enjoy Novi Sad, HappyNovi Sad, PRobjave, Youth.rs, Art magazin i Plakatt.com.

Organizator Noći muzeja u Novom Sadu je Asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu VISART iz Novog Sada. Novosadska Noć muzeja je deo nacionalne manifestacije u Srbiji, koja se realizuje pod okriljem Umetničko-produkcijske grupe “Noć muzeja” iz Beograda. Ove godine, u Noći muzeja učestvuje 65 gradova i opština u Srbiji.

 

Detaljne informacije o programima, učesnicima, lokacijama po gradskim zonama: www.nocmuzeja.rs