Home [njuz] Obeležen Svetski dan slobode štampe u UNESCO u Parizu

Obeležen Svetski dan slobode štampe u UNESCO u Parizu

46
0

vesti6Povodom Svetskog dana slobode štampe magistar Aleksandar Protić, predsednik UNESCO kluba univerziteta Sorbona, organizovao je Forum kojem su prisustvovali mnogobrojni predstavnici medija među kojima su : Žan Kristof Buison, urednik kulture u magazinu FIGARO, Julija Vidović, novinar u RFI i zaposlena u UNESCO, kao i Ruksandra Boros, savetnik Svetske Banke i profesor u Školi državne uprave.

Deo Foruma je posvećen odnosu svetskih medija prema Srbiji i granicama slobodnog izveštavanja.

Žan Kristof Buison je tokom svog izlaganja rekao da je postojala velika dezinformacija protiv Srba i da se on u to lično uverio izveštavajući iz Beograda.

Forum je zatvoren rečima Aleksandra Protića, Srbina iz Francuske i člana Organizacije srpskih studenata u inostanstvu (OSSI), koji smatra da su slobodni mediji oni koji se konstantno bore da određenu slobodu i očuvaju.

Protić smatra da velika odgovornost i uticaj koje pruža novinarstvo zahtevaju veliki rad i objektivnost, koje je meriva a posteriori, kao što se moglo videti na primeru izveštavanja o Srbiji.

„Dozvolite mi da u godini posvećenoj tristotoj godišnjici Rusoa citiram velikog mislioca koji zadatak o slobodi izražavanja zadaje univerzalnom Čoveku : “U svakom ličnom angažmanu, Čovek ima pravo i obavezu da ostane slobodan : bilo da služi ili da je uslužen, to treba da bude bez da se nekom potčini i da ne pokušava da druge potčini sebi…”, izjavio je Aleksandar Protić.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija ustanovila je Svetski dan slobode štampe 1993. godine podsećajući na osnovne principe slobode štampe.

Forum je organizovan na predlog Iv Lopeza, predsednika Francuske federacije UNESCO klubova, a dodeljene su i UNESCO nagrade.