Home [njuz] Dunavski forum mladih

Dunavski forum mladih

53
0

 

avion2Dunavski forum mladih je prvi međunarodni forum u organizaciji Evropskog parlamenta mladih Srbije, koji će u periodu od 5. do 9. maja u Novom Sadu okupiti mlade iz petnaest zemalja Evrope u cilju pronalaženja rešenja za aktuelne probleme sa kojima se suočavaju podunavske zemlje.

Teme koje su obuhvaćene projektom tiču se zaštite životne sredine, kulturnog i ekonomskog značaja reke Dunav, regionalne saradnje i energetike. Kao jedan od naših najznačajnijih događaja u ovoj kalendarskoj godini na međunarodnom planu, Dunavski forum mladih koncipiran je tako da simulira rad Evropskog parlamenta u Briselu. Učesnici će biti podeljeni u radne grupe u skladu sa specifičnom temom koju obrađuju, a kroz proces donošenja odluka, kao i ostale delove događaja, predvodiće ih iskusni međunarodni tim vršnjačkih edukatora. Od grupe se očekuje da odgovori na zadati problem na engleskom ili francuskom jeziku kroz predlaganje mera u vidu formalne rezolucije koju će potom predstaviti ostalim učesnicima i braniti govorima i debatom na Generalnoj skupštini poslednjeg dana Foruma, u okviru koga će biti obeležen i Dan Evrope.

 

Evropski parlament mladih Srbije je licenciran ogranak mreže nevladinih volonterskih organizacija u 36 evropskih zemalja pod imenom Evropski parlament mladih (eyp.org) koji mladima služi kao platforma za razmenu znanja, interkulturalni dijalog i podstiče ih na društvenu inicijativu već punih 25 godina. Preko 20 000 aktivnih srednjoškolaca i studenata dobije priliku da učestvuje na oko 100 događaja svake godine i tom prilikom stekne kompetencije i unapredi širok spektar veština.

Forum će biti realizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za međunaregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Konrad Adenauer fondacije, Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasade Francuske, Francuskog instituta u Novom Sadu, Ambasade Austrije i kancelarije Evropskog pokreta u Novom Sadu.