Home [njuz] Mladi Evropljani protiv strožije kontrole Interneta

Mladi Evropljani protiv strožije kontrole Interneta

64
0

vesti5Skorašnji protesti širom Evrope usmereni protiv ACTA iznenadili suevropske političare. Dok se oni prema ugovoru odnose kao prematehničkom problemu, za mlade je ovo političko pitanje od velike važnosti.

Rezultati poslednje Evropske omladinske ankete jasno pokazuju u kojoj merise mišljenja političara i mladih razlikuju: preko 70% učesnika glasalo je protivuvođenja strožijih zakona za zaštitu autorskih prava na Internetu –izjašnjavajući se protiv trgovinskog sporazuma ACTA.Anketu, koju redovno sprovodi Evropski parlament mladih, u saradnji saStiftung Mercator, ovog puta je popunio rekordan broj omladinaca – 3484učesnika iz 44 evropske zemlje, što ukazuje naznačaj koji ova tema ima za mlade Evropljane.

 

Rezultati pokazuju da mladi u osnovi imaju različitestavove po ovom pitanju: većina od 63,2% učesnikane smatra nedozvoljeno skidanje materijala zasopstvene potrebe sa interneta lošim. Ovo mišljenjedolazi od prve generacije koja u potpunosti razumepotencijale i rizike novih tehnologija.
Troje od četvoro mladih ljudi koristi društvenemreže u cilju uključivanja u politička dešavanja.Većina ih koristi kako bi primali informacije, apolovina učesnika svoj aktivizam pokazujepotpisivanjem onlajn peticija. Dok političari svečešće koriste društvene mreže kako bi došli dograđana, deluje da ovo nije obostrano: samo 23%mladih društvene mreže koristi za uspostavljanjekontakta sa političarima.
Evropski parlament mladih (EPM) je nepartijska i nezavisna obrazovnaorganizacija aktivna od 1987. godine. Danas predstavlja jednu od najvećihevropskih platformi za političku debatu, interkulturalne susrete, obrazovanjeu oblasti politike i razmene ideja među mladima u Evropi. EPM se sastoji izmreže 36 evropskih asocijacija u kojima volontira na hiljade mladih ljudi.

Za potpune rezultate ankete i više informacija posetite: www.eyp.org/youthpolls