Home [ savetovalište za mlade ] Cini mi se da ga volim i mrzim

Cini mi se da ga volim i mrzim

155
0

pitanje :
Postovani,imam problem koji ne umem da definisem. U vezi sam skoro 3 godine,imam jako dobrog decka koji je melem na ranu medjutim…

Skoro celu nasu vezu ja imam nagle promene raspolozenja I osecanja,mesec dva ga volim,divno mi je sa njim,izlazimo zajedno,imamo fantastican seksualni odnos,experimentisemo,sve je kao u snu a onda narednih mesec,dva kao da mi se zgadi,nervira me sve sto kaze,sve sto misli,ni ne pomisljam na sex sa njim,samo ga kritikujem za sve sto uradi I kaze,smetaju mi stvari za koje znam da ne bi smele. Sada smo dosli do tacke da on vise ne moze to da podnese a ja ne znam da mu objasnim sta ja to u stvari radim. Jedno vreme nismo bili zajedno bas zbog toga I shvatila sam sve gde sam gresila I koliko nisam bila ispravna I nakon pomirenja sam bila ok jedno 5,6 meseci ali sada je opet isto. Pomisljam da sam nezrela,da ne znam sta hocu I da mi se zato ocekivanja menjaju. Da li treba da raskinem sa njim,da li on nije momak za mene? Cini mi se da ga volim I mrzim. Pritom da dodam,ne znam koliko to ima veze ali nisam zadovoljna svojim zivotom,tj ne radim nista sto me cini srecnom,fax mi ne ide bas najbolje,odnosi u porodici nisu bas ok a I vrlo sam nezadovoljna svojim fizickim izgledom,mislim da sam bez pudera ruzna tako da I ne izlazim bez njega. Da li se ja zbog svojih zivotnih ‘problema’ ‘izivljavam’ na njemu na taj nacin? Hvala unapred!

 

odgovor:

Poštovana Majo, razumeo sam da si nezadovoljna oscilacijama u doživljaju voljenja svog dečka, svojim izgledom, uspešnošću studiranja i odnosima u porodici u kojoj živiš. Takođe sam razumeo i da (osim za poslednji izvor nezadovoljstva) uzrok ostala tri problema vidiš uu sebi. To je dobra osnova za samoistraživanje tj. rad na sebi, radi otklanjanja unutrašnjih prepreka svom kapacitetu za zadovoljno i kreativno življenje tj. ukupni razvoj tvoje ličnosti. U vezi sa dečkom, mogla bi da radiš na sebi tako što ćeš odgovarati na pitanja: „Kako ja počnem da ga mrzim?“ „Kako se tačno desi ta promena?“ „Šta to znači da je on melem na ranu?“, „U dobrim periodima naše veze, da li ga ja volim ili je možda u pitanju nešto drugo?“, „Kada ga „mrzim“, kakvo mi je raspoloženje u odnosu na ostale ljude i stvari u životu?“, „Tada kada ga kritikujem i „mrzim“, da li ja tada i time nešto drugo želim za sebe (udaljavanje, predah od bliskosti, nešto treće)?“ Vezano za svoj izgled, možeš se baviti pitanjima koliko ti sebe voliš kao i koliko ti sebe prihvataš baš onakvu kakva jesi? Odrečan odgovor na ta dva pitanja, logično vodi u probleme u ličnom životu, dok potvrdan predstavlja unutrašnji oslonac za razne životne poduhvate i nedaće. I vezano za studije, možeš pokrenuti samo-istraživanje tvojih ličnih činilaca koji dovode do toga da je uspeh ispod željenog. Istinoljubivo, hrabro i strpljivo odgovaranje na ova pitanja, kao i druga slična pitanja koja će tebi samoj pasti na pamet, može te dovesti do povećane svesnosti o sebi a ova (povećana svesnost) do pozicije u kojoj ćeš moći da donosiš neke nove odluke u vezi sa sobom i svojim življenjem. Psihološko savetovanje licem-u-lice sa stručnjakom, jedna je od dobrih opcija u procesu ovakvog samoistraživanja kakvo ti predlažem. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.