Home [akcija] Predstavljanje istraživanja: MLADI I PREDUZETNIŠTVO

Predstavljanje istraživanja: MLADI I PREDUZETNIŠTVO

48
0
kul2Utorak 13. mart 2012. godine, Privredna komora Srbije (Terazije 27, VI sprat, sala 1) od 12:00h

U Srbiji je oko 50% mladih nezaposleno i većina njih nije motivisana da se bavi preduzetništvom. Visoki troškovi pokretanja biznisa, komplikovane procedure i nedostatak podrške države su najveći problemi.

Šta je od navedenog najveća prepreka mladima i šta oni uopšte misle o pokretanju sopstvenog biznisa u Srbiji, nalazi se u istraživanju Građanskih inicijativa: „Mladi i preduzetništvo”, sprovedenog u toku 2011. godine u 16 gradova i opština Srbije.

Na pitanja da li sebe vide kao preduzetnika/cu ili pak žele siguran ali manje plaćen posao u državnoj službi, odgovor je dalo oko 1 200 mladih ljudi između 15 i 30 godina. Da li je preduzetništvo u Srbiji samo za „hrabre i sklone avanturizmu” koji žele da „budu svoje gazde” i imaju visoku zaradu? Šta mladi znaju (i da li dovoljno znaju) o merama pomoći države pri započinjanju biznisa i koje su im oblasti poslovanja najprivlačnije, samo su neka od pitanja na koje će 13. marta 2012. u Privrednoj komori Srbije odgovore davati:

  • Verica Kalanović, Ministarka omladine i sporta (čekamo potvrdu)
  • Biljana Dimitrijević, Privredna komora Srbije
  • Marko Stojanović, Građanske inicijative
  • Jelena Milovanović, Građanske inicijative
  • Slađana Vasić, moderatorka skupa i novinarka

Projekat „Državni službenik? – Ne hvala, ja sam preduzetnik!” finansira Ministarstvo omladine i sporta a sproveli su Program za mlade Građanskih inicijativa, Kancelarije za mlade opština Blace i Prijepolje i  Kancelarije za mlade gradova Beograda i Bora. Zajedno sa partnerima u ove tri opštine organizovani su edukativni seminari i debate gde su mladi imali prilike da se posavetuju sa preduzetnicima koji su im direktno davali odgovore na sva pitanja u vezi sa pokretanjem sopstvenog biznisa.

Projekat je zaokružen istraživanjem koje će biti predstavljeno a koje po prvi put objedinjuje sva pitanja i detalje u ovoj oblasti. Osim što pruža jasan uvid u to šta mladi u Srbiji misle o preduzetnišvu, cilj ovog istraživanja je da bude izvor informacija i preporuka svim predstavnicima privatnog, javnog i nevladinog sektora, odnosno svim relevantnim akterima koji svojim angažovanjem i konkretnim aktivnostima mogu motivisati mlade da pokrenu sopstveni biznis i time doprineti smanjenju nezaposlenosti u Srbiji.