Home [njuz] Čak 75.000 mladih u Austriji ne pohađa nikakavu školu ili kurseve niti...

Čak 75.000 mladih u Austriji ne pohađa nikakavu školu ili kurseve niti ima posao

35
0

student2To je pokazala jedna studija Instituta za socijologiju u Lincu urađena u saradnji sa Radničkom komorom Gornje Austrije.

Studija je pokazala da se gotovo svaki peti migrant nalazi u grupi takozvanih “NEET-Jugendlichen” (“Not in Education, Employment and Training”). To znači da se ne nalaze ni na kakvom obrazovanju, obuci i u radnom odnosu.

Anketirano je oko 22.500 domaćinstava odnosno do 47.000 osoba. Ustanovljeno je da ovu grupu čine mladi uzrasta između 16 i 24 godine i to pre svega iz porodica u kojima roditelji nisu obrazovani i uz to su finansijski ugroženi.

Studija je pokazala da se sedam do osam procenata mladih u Austriji ne školuje niti se obučava i nije u radnom odnosu, te da često pribegava različitm kratkoročnim poslovima koji su loše plaćeni.

Poseban rizik da se nađu u najmanju ruku privremeno izvan obrazovnog sistema je zabeležn kod migranata.

Naime udeo mladih migranata koji se ne obrazuju niti obučavaju je kod mladih prve generacije 18,8 procenta, što je za šest procenata više nego što je to slučaj kod omladine rodjene u Austriji odnosno druge generacije (11,7 procenta).

Još više to pogađa migrantkinje, budući da je tim problemom obuhvaćeno 24 procenata mladih žena prve generacije.

Državni sekretar za pitanja integracija Sebastijan Kurc smatra da je rezultat studije integraciona tema.

Broj omladine koja se nalazi u ovoj takozvanoj grupi ” NEET” je u direktnoj vezi sa kršenjem obaveze školovanja i ranog napuštanja škole.

Kako se ističe, stopa učenika koji prevremeno napuštaju školovanje kod mladih migrantskog porekla iznosi 16 procenata, dok kod domaćih mladića to je prisutno u 4 procenta.

Tim povodom Kurc je ponovio svoj zahtev za strože kazne prilikom povrede obaveze školovanja, kao i moguće sankcionisanje. Kazne za ovaj prekršaj sada iznose 220 evra i zatraženo je da se suma poveća na 1.500 evra.

Posebno ugrožene, pokazalo se, su žene. U proseku devet procenata mladih žena pripada ovoj grupi. Među muškarcima uzrasta izmedju 16 do 24 godine to je slučaj sa 7,5 procenta. Autori studije smatraju da je mogući razlog tome da muškarci imaju lakši pristup učenju zanata ili nalaženja pomoćnih poslova.

Izvor: Tanjug