Home [njuz] Mnogi koji su diplomirali pre više od godinu dana i dalje nisu...

Mnogi koji su diplomirali pre više od godinu dana i dalje nisu dobili svedočanstvo po propisima ”bolonje”

70
0

sample_2TREĆINA fakulteta Univerziteta u Beogradu još nije počela da izdaje diplome studentima koji su postali brucoši ”po bolonji” 2006. ili godinu kasnije. Problema ima i na ostalim državnim univerzitetima, pa hiljade akademaca čeka na ”papir” koji dokazuje da su završili studije.

Procene su da zbog zastoja u izdavanju samo na diplomu Univerziteta u Beogradu više od godinu dana čeka između 12.000 i 15.000 mladih. Većina njih i dalje nije dobila ovaj dokument. Do novembra ih je izdato oko 900, a do sada ukupno 1.811.

– Stvari su se malo pomerile sa mrtve tačke, ali i dalje devet fakulteta nije poslalo podatke ni za jednog studenta koji je završio ”po bolonji” – objašnjava za ”Novosti” prof. dr Ivan Obradović, direktor informacionog centra Univerziteta u Beogradu. – U proceduri obrade podataka i pripreme za izdavanje je 4.650 diploma na 20 fakulteta, što je mnogo veći broj nego ranije.

Medicina, Fizika, Geografija, FASPER, Arhitektura, Poljoprivreda, Političke nauke, Sport i fizička kultura i Tehnički fakultet u Boru još nisu poslali Univerzitetu nijedan zahtev za izdavanje diplome. Građevina je, kaže naš sagovornik, poslala samo jedan zahtev, a Stomatologija četiri.

– Veliki je problem što toliko kolega još čeka na diplome, ali očekujemo da se u narednih mesec dana broj izdatih diploma znatno poveća – najavljuje Milan Krstić, student prorektor UB. – Vrhunska je nelogičnost da neko završi fakultet, a onda ne može da dobije dokument o tome.

A po broju izdatih diploma prednjači Elektrotehnički fakultet, koji je ”bolonjcima” već uručio ili je u proceduri 1.320 diploma. Slede Pravni fakultet, sa 570 i Filozofski sa 521 zahtevom ili već izdatom diplomom.

Na fakultetima kažu da se bave ovim problemom, a kao razlog za kašnjenje navode uglavnom manjak novca za nabavku softvera.

– Počeli smo pregovore sa Matematičkim fakultetom za kupovinu njihovog softvera i nadamo se da ćemo uskoro rešiti taj problem – kaže prof. dr Ljubiša Zeković, dekan Fizičkog fakulteta.

A ”bolonjskim” studentima diplome ne mogu da izdaju sami fakulteti, već taj posao objedinjeno radi Univerzitet. Dokumente sa sedam nivoa zaštite štampa Zavod za izradu novčanica. Veliki problem jeste popunjavanje obrazaca. Kompjuter ne može da ”progleda kroz prste”, već sve mora da bude precizno napisano.

CENE PIŠU KAKO IM JE VOLjA UNIVERZITETI su na sebe preuzeli izdavanje diploma, jer su fakulteti isti dokument različito naplaćivali. UB je odredio jedinstvenu cenu od 5.000 dinara, ali neki fakulteti i dalje naplaćuju više. U cenovnicima Filološkog i Geografskog fakulteta, na primer, cena izrade diplome i dodatka diplomi je 6.000 dinara.

Izvor: Novosti