Home [njuz] Treći Kamp Slobodna zona Jr

Treći Kamp Slobodna zona Jr

62
0

film8Mladi filmski autori iz regiona, odabrani na osnovu konkursa, učestvovaće tokom zimskog raspusta na Paliću na trećem kampu angažovanog dokumentarnog filma Slobodna zona Junior.

Kamp Slobodna zona Jr, čiji je prvi deo najavljen od 9. do 23. januara, namenjen je srednjoškolcima koji filmskim jezikom i estetikom žele da protumače aktuelne društvene i političke kontekste i istraže aspekte kreiranja društveno angažovanog filma.

Na osnovu konkursa, na koji je pristiglo više od 150 prijava, izabrano je 14 projekata i 15 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Za učešće su izabrani: Tripun Grgurević (Crna Gora), Maksim Nikiforovski (Makedonija), Klemen Pipan Aničić (Slovenija), Kristijan Lončarić, Filip Topolovec, Lucijan Mirdita i Kaja Šišmanović (Hrvatska), Benjamin Ramić, Tatjana Nikolić, Bojan Josić, Smirna Kulenović i Aldina Delanović (Bosna i Hercegovina), te Ana Irga, Nevena Jovanović i Jovana Milaš (Srbija).

Selekcionu komisiju činili su selektori filmskog festivala Slobodna zona Rajko Petrović, koji je i koordinator programa Kampa, i Branka Pavlović, te regionalna koordinatorka projekta Slobodna zona Jr Željka Kovačević.

U okviru prvog dela Kamp Slobodna zona Jr, polaznici će, uz odabrane profesionalce iz regiona, upoznati tehnike snimanja filma, artikulaciju koncepta i scenarija angažovanog filma, kao i teme koje takvi filmovi mogu da pokreću.

Cilj te radionice jeste da grupi izabranih srednjoškolaca pruži uvid u uzroke, posledice i domete društvenog aktivizma, različite aspekte kreiranja društveno angažovanog filma, da ih ohrabri na interkulturalni dijalog, podstakne i podrži u razvijanju sopstvenih ideja.

Kroz razmenu ideja i saznanja, u kontaktu sa stručnjacima iz različitih polja filmske prakse, aktivistima i borcima za ljudska prava, akterima u socijalnoj i kulturnoj politici, polaznici će se upoznati ne samo sa zanatskim aspektom kreiranja jednog dokumentarnog filma, već će spoznati i promišljati širi kontekst u kome njihovi filmovi tek treba da nastanu.

Na drugom, jednonedeljnom delu kampa, planiranom za maj 2012. godine, polaznici će predstaviti svoje razvijene priče profesionalcima i producentima iz Srbije i regiona, nakon čega će najuspešniji od njih imati priliku da snime svoj prvi angažovani dokumentarni film.

Uz predavanja o pičingu, vežbe u predstavljanju ideja, razgovore sa filmskim profesionalcima iz regiona, polaznici će se pripremati za pičing pred komisijom sastavljenom od predstavnika regionalnih producentskih kuća i medija, kao i potencijanih donatora. Članovi pičing komisije odabraće tri najbolja scenarija, čiji će mladi autori dobiti priliku da snime svoje prve dokumentarne filmove.

Kamp organizuju Filmski festival Slobodna zona iz Beograda, odnosno Kulturni centar Rex, u saradnji sa Fade In produkcijom iz Zagreba, uz finansijsku podršku Evropske unije (u okviru projekta Podrška civilnom društvu) i Ambasade Norveške u Beogradu.

Do sada je, na dva izdanja kampa Slobodne zone, 29 srednjoškolaca iz Srbije imalo priliku da, uz pomoć filmskih profesionalaca, nauči kako da sopstvenu ideju pretvori u filmsku priču.

Pobednik pitčing foruma drugog kampa Slobodne zone, 17-godišnji Nikola Polić iz Loznice, snimio je svoj prvi dokumentarni film “Nevidljive” kojim istražuje pitanje percepcije seksualnih radnica, nasilja koje se vrši nad njima, ali i predstavlja njihove životne priče, želje i ambicije.

Film je realizovan uz podršku Francuskog instituta u Beogradu i RTV B92, a imao je uspešnu premijeru na festivalu Slobodna zona 2010. godine i potom je doživeo više od 30 prikazivanja.

Izvor: Seecult.org