Home [njuz] Sindikat traži izvinjenje zbog Tompsona

Sindikat traži izvinjenje zbog Tompsona

44
0

bstomprotestNajpoznatija srpska hip hop grupa oštro je protestovala zbog emitovanja snimka koncerta popularnog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona na II programu HRT-a."Glavni razlozi naše reakcije su pasivan odnos hrvatskih političara i medija, koji ne samo da su propustili da osude, već su ponudili i opravdanja za ovakav profašistički orjentisan skup, kao i sramno ćutanje najvećeg dela ovdašnje javnosti", navodi se u saopštenju koje prenosi Beta.
Beogradski Sindikat je naveo i da su u publici na koncertu, koji je održan 16. juna na zagrebačkom stadionu Maksimir, bili mladi koji su, uz isticanje simbola ustaškog pokreta, skandirali: "Za dom spremni!", "Ubij, ubij, ubij Srbina!", "Jasenovac! Jasenovac!".
"Najpopularniji hrvatski pevač je sredinom juna, pred prepunim zagrebačkim stadionom Maksimir, održao spektakularni koncert na kojem su se, uz puno emocija, veličali Jasenovac i drugi ratni zločini počinjeni nad nehrvatskim življem u prošlom veku", piše u saopštenju.
Ta grupa navodi i da je odgovor na pitanje o tome ko je zaslužan za ostrašćenje publike, mogao da se nađe iste večeri u publici, u kojoj su viđeni, između ostalih, hrvatski ministar obrazovanja, nauke i sporta, određeni članovi Hrvatskog sabora, glumci, Tompsonove kolege pevači, popularni sportisti i druge javne ličnosti.
Beogradski Sindikat je naveo da zahteva od najviših državnih funkcionera i nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava da oštro osude antisrpsku i antisemitsku propagandu i u najkraćem roku zatraže izvinjenje odgovornih ljudi u Hrvatskoj.
Koncert Tompsona izazvao je burne reakcije u susedstvu, ali još više u inostranstvu jer su, slično kao i na gotovo svim njegovim koncertima, gledaoci nosili ustaške zastave i simbole, crne majice i pozdravljali uzdignutom rukom.