Home [njuz] Sutra volontiram i ja!

Sutra volontiram i ja!

47
0

mladi5Evropski koncept u Srbiji, drugi put na Balkanu, zasnovan je na aktivizmu i volonterizmu mladih i društveno odgovornom poslovanju. Više od 2000 srednjoškolaca sutra će volontirati i sakupiti preko 1.500.000 dinara za svoj fond.

 

Drugi put u Srbiji u 22 grada mladi će preuzeti inicijativu za rešavanje svojih problema i promociju volonterizma.

 

 U susret Međunarodnom danu volontera, i osmom rođendanu Unije srednjoškolaca Srbije, preko 2000 srednjoškolaca i srednjoškolki iz dvadeset i dva grada širom zemlje umesto pohađanja nastave volontiraće u lokalnim preduzećima i podstaći će preduzetnike da doniraju novac za srednjoškolski fond – “Srednjoškolci za srednjoškolce”. U Evropskoj godini volonterizma mladi preuzimaju inicijativu za rešavanje svojih problema i unapređivanje društva u kojem žive kroz projekat “Srednjoškolci za srednjoškolce” koji realizuje Unija srednjoškolaca Srbije.

“Srednjoškolci za srednjoškolce” se drugi put za redom realizuje i ideja je da bude samoodrživ. To znači da će se mali deo fonda ostavljati za pokretanje projekta naredne godine. Fond će iz godine u godinu rasti kao i broj učeničkih parlamenata koji će dobiti finansije za svoje aktivnosti. Tema konkursa za podelu grantova ove godine biće kultura mladih.

“Srednjoškolci za srednjoškolce”. koncept u Evropi poznat kao “Social Day”, zasnovan je na aktivizmu i volonterizmu mladih i društveno odgovornom poslovanju. Prvi put pokrenut u Švedskoj sa ciljem da aktivira srednjoškolce i srednjoškolke i da oformi fond za finansiranje učeničkih parlamenata. Danas je prerastao u koncept koji mnogi srednjoškolci primenjuju u svojim zemljama kako bi obezbedili finansije za svoje učeničke parlamente i kako bi unapredili društvo. Ovim projektom srednjoškolci Srbije se pridružuju svojim vršnjacima u Norveškoj, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj i drugim zemljama.

Fond kao potreba srednjoškolaca u Srbiji

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je stupio na snagu 9. septembra 2010. godine učenički parlament je definisan kao neformalna gupa. To znači da učenici ne mogu da konkurišu na većinu konkursa koji se objavljuju i bave mladima. Kako su finansije neophodne za najveći broj aktivnosti koje učenički parlament sprovodi, odlučili smo se da implementiramo evropski koncept u naše škole. Učenici i učenice će tako dobiti priliku da promovišu vrednosti volonterizma i doprinesu razvijanju srednjoškolskog fonda koji je namenjen samo njima.

Prvi Dan volontiranja

Prošle godine Unija srednjoškolaca je prvi put pokrenula projekat “Srednjoškolci za srednjoškolce. Uključeno je preko 900 učenika i učenica, sakupljeno je vise od 600.00 dinara i finansirano je 10 projekata učeničnih projekata na temu “Školska okolina”.

Donatori i podrška

“Srednjoškolci za srednjoškolce” je projekat finansiran od strane Nemačke ogranizacije Shuler Helfen Leben. Podržan je i od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije kako bi direktori odobrili projekat u svojim školama. Zajednica preduzetnika Privredne komore Srbije svojom podrškom omogućila je lakše pronalaženje radnih mesta za srednjoškolce.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Uniji srednjoškolaca Srbije na telefon 069-20-200-55