Home [ knjige/tribine ] Izložba fotografija i projekcija kratkometražnog filma sa međunarodnog volonterskog kampa – podrška...

Izložba fotografija i projekcija kratkometražnog filma sa međunarodnog volonterskog kampa – podrška inkluzivnom društvu

56
0

book7Pozivimo Vas izložbu fotografija i projekciju kratkometražnog filma koji promovišu podršku inkluzije mentalno nerazvijenih osoba u društvo i doprinese pozitivnoj promeni svesti u našem društvu ne samo kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, već i kad su u pitanju prave vrednosti.
Izložba je deo projekta „Budi heroj! – Volonterski socijalni servis“, podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, u cilju promocije Međunarodnih dana tolerancije, solidarnosti, osoba sa invaliditetom i volontera.

Održaće se u Studentskom kulturnom centru (Novi prostor), Beograd, 29.11.2011. u 18 časova.

Autori izložbe: volonteri sa intelektualnim teškoćama iz Srbije i njihovi posebni prijatelji-volonteri iz Srbije, Slovenije, Češke, Slovačke, Rusije i Koreje


U Sremskim Karlovcima, na međunarodnom volonterskom kampu pod imenom „U istom sosu“, okupili su se volonteri iz Koreje, Češke, Rusije, Slovenije da sa svojim vršnjacima sa intelektualnim teškoćama iz Srbije provedu 9 dana, od 12. do 20. novembra, družeći se i bolje upoznajući, kako jedni druge, tako i svoje granice prema „drugačijem“. „Drugačije“ je nekada bolest, nekada strani pasoš, boja kože, nepoznat jezik a nekada i mi sami sebi onog trenutka kada počnemo – da volontiramo.

Ovaj kamp je samo jedna od brojnih aktivnosti Volonterskog socijalnog servisa, modela volonterskog programa u socijalnoj zaštiti podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva rada i socijalne politike koji je od 2009. godine prihvatilo više od 10 udruženja građana i Kancelarija za mlade iz beogradskih opština Novi Beograd, Palilula, Savski venac, Obrenovac, ali i iz Valjeva i Novog Pazara.

Strani volonteri imaju priliku da sa prijateljima sa intelektualnim teškoćama iz drugih delova naše zemlje podele svoju kulturu i običaje, ali i da skrenu pažnju na nezavidan položaj osoba sa mentalnim teškoćama u našem društvu. Tokom kampa oni zajedno učestvuju u fotografskim radionicama, u kulinarstvu i svakodnevnim obavezama, a tako i dokazuju pravilo da se socijalna isključenost marginalizovanih ljudi smanjuje njihovim aktivnim učešćem kroz volontiranje.

Volontiranje utiče na lični razvoj volontera i onih kojima služe, a preko njih i na razvoj društva i potvrdu pozitivnih vrednosti kao što su prijateljstvo, solidarnost i tolerancija..


Projekat „Budi heroj! – Volonterski socijalni servis“ realizuju Mladi istraživači Srbije
finansira Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije