Home [njuz] U inostranstvo ide 413 studenata

U inostranstvo ide 413 studenata

72
0

starStipendije u iznosu od oko 580.000 dinara za studije u inostranstvu ove godine dobiće 413 studenta, odlučeno je na jučerašnjoj 30. sednici Fonda za mlade talente, saznaje „Blic“.

Postoji mogućnost da taj broj bude povećan za još nekoliko stipendija, ali sigurno je da će najveći broj njih školovanje nastaviti u zemljama EU. Međutim, ima i onih koji će znanje sticati na fakultetima u Izraelu, Japanu, Singapuru i na Havajima.

Snežana Samardžić Marković, ministarka omladine i sporta i predsednica Fonda kaže da je ovo do sada najveći broj studenata koji su dobili stipendiju.

– Zadovoljna sam, jer imamo 30 odsto studenata više nego prošle godine, a odobreni iznos manji je za samo tri odsto – kaže Samardžić Marković za „Blic“.
Jedan od uslova za dobijanje stipendija je da se nakon završetka studija vrate u Srbiju i ovde rade najmanje pet godina. Najveći broj stipendija dodeljen je studentima sa tehničko-tehnoloških fakulteta, slede društveno-humanističke nauke, umetnost, prirodno-matematičke i medicina. Što se tiče zemalja EU, najveći deo studenata školovanje nastavlja u Švajcarskoj, na Univerzitet ETH u Cirihu, ali i u Nemačkoj i Italiji. Sedam studenata sa ove liste dodatno obrazovanje steći će na Kembridžu, jedan na Oksfordu, a jedan na američkom Stenfordu.

Izvor: Blic