Home [njuz] Blokadom na studentsku blokadu

Blokadom na studentsku blokadu

41
0

book2Obezbeđenje na Filozofskom fakultetu, gde studenti, članovi plenuma, blokiraju održavanje nastave od 20. oktobra, juče je pojačano, a došlo je i do manjeg incidenta između pripadnika obezbeđenja i studenata. Kako su nam ispričali članovi plenuma Filozofskog fakulteta,

koji su želeli da ostanu anonimni, oko sedam časova na fakultet je došlo obezbeđenje koje je blokiralo stepenište i prolaz u čitaonice i slušaonice od prvog sprata pa naviše, a do koškanja sa njima je došlo oko 10.30 časova kada su akademci pokušali da prođu.

– Dvojica naših kolega su tom prilikom lakše povređeni kada su počeli da ih guraju niz stepenice. Blokada se nastavlja uprkos svemu, studenti sede ispred učionica i dovijamo se na razne načine da zaobiđemo obezbeđenje, penjući se preko gelendera. Zaključani su i svi toaleti na fakultetu, kao i vrata ka požarnim stepenicama i u prizemlju zgrade. Ne odustajemo od svojih zahteva i nastavljamo protest – rekao je jedan od članova plenuma koji je i ovog puta insistirao na anonimnosti.

Dekanski kolegijum fakulteta doneo je u sredu odluku da od danas počne sa nastavom na fakultetu, a za juče je bilo najavljeno čišćenje zgrade i prostorija. Studenti i zaposleni su zamoljeni da napuste zgradu kako bi ona bila očišćena i pripremljena za nastavu. Dekan fakulteta, Vesna Dimitrijević, rekla je novinarima da je fakultet angažovao privatno obezbeđenje koje inače koriste, ali u većem broju, kao i da oni nemaju ovlašćenja da upotrebljavaju fizičku silu protiv akademaca. Ona je dodala da nije obaveštena o incidentu o kojem su članovi plenuma obavestili medije.

– Ako bude fizičkih napada na obezbeđenje, ono će se povući, ali niko neće biti izbacivan – rekla je profesorka Dimitrijević.

Ona je podsetila da je zbog dvonedeljne blokade nastave, ugrožena akademska godina na Filozofskom fakultetu, zbog čega je Dekanski kolegijum i odlučio da sa nastavom počne danas, a da je studentima koji protestuju stavljena na raspolaganje jedna od učionica na prvom spratu. Od juče, takođe, akademci su u obavezi da, kako bi ušli u zgradu fakulteta, pokažu indeks. Dekanka je objasnila i da su studenti koji blokiraju ovu visokoškolsku ustanovu više puta pozivani na razgovor, ali da se do sada nisu odazvali tom pozivu. S druge strane, predstavnici studenata koji protestuju ističu da se uprava fakulteta nije odazvala njihovim pozivima da prisustvuju nekoj od sednica plenuma i da nisu imali prilike da sa njima razgovaraju o rešavanju svojih zahteva.

Akademci protestuju, tražeći da svi koji osvoje 48 bodova mogu da upišu narednu godinu studija na budžetu, da se ukine rangiranje, da se uvedu apsolventski rokovi, kao i da visina školarine ne premašuje iznos od tri minimalne prosečne plate.

Izvor: Politika