Home [njuz] Mladi iz Srbije se sastali sa Ivom Josipovicem koji je podrzao Regionalnu...

Mladi iz Srbije se sastali sa Ivom Josipovicem koji je podrzao Regionalnu inicijativu za mobilnost mladih

44
0

book5Predsednik Hrvatske Ivo Josipović primio je delegaciju predstavnika/ca mladih iz Srbije u subotu 29. oktobra 2011. godine. Tema njihovog razgovora bila je Regionalna inicijativa za mobilnost mladih (RIM) koju su pokrenule Građanske inicijative, Omladinska informativna agencija iz Bosne i Hercegovine i Mreža mladih Hrvatske.  

Josipović je pozdravio povezivanje mladih iz ove tri zemlje i podržao Regionalnu inicijativu za mobilnost mladih. Ured predsednika Hrvatske je bio pokrovitelj Regionalnog foruma o mobilnosti mladih koji je održan u Zagrebu od 28. do 30. oktobra 2011. godine.  

Cilj foruma je da doprinese stvaranju pozitivnog okruženja za mobilnost mladih između Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine ali i procesu pomirenja, suočavanja sa prošlošću i saradnje u regionu kroz povezivanje i tešnju saradnju mladih.  

Predstavnici/e mladih, omladinskih organizacija, institucija i akademske zajednice iz sve tri zemlje, sastali su se na forumu kako bi analizirali primere dobre prakse i podstakli mobilnost u poljima obrazovanja, kulture, turizma i mladih osoba sa invaliditetom.  

Usvojena je i Deklaracija o mobilnosti mladih „Prema bližoj regiji i mobilnim mladim ljudima“ kojom se pozivaju Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina da kroz saradnju državnih tela odgovornih za politiku za mlade, osnuju međudržavnu instituciju zaduženu za podsticanje mobilnosti mladih u regionu.  

Regionalnu inicijativu za mobilnost mladih podržava fondacija Robert Bosch a organizaciju Foruma pomogao je i grad Zagreb.