Imam problem sa glavoboljom

0
SHARE

pitanje : 
Imam problem sa glavoboljom. Glavobolja se javlja samo u slučaju kada učim duže od sat vremena ili ako govorim na stranom jeziku odnosno kad god mi je mozak izložen nekoj jačoj aktivnosti. Može to biti i neki problem o kojem više razmišljam.

Ovo mi se dešava već 5-6- godina. Htjela bih da učim više ali mi glavobolja ne dozvoljava ili ako moram više učiti onda pijem kafetine, kofadone, analgine itd. Molila bih vas da mi kažete zašto mi se ovo dešava, da li je to normalno da li mi je mozak možda ” istrošen” pa svaka dodatna aktivnost izaziva glavobolju. Ja sam završila fakultet i planiram upisati magistrat ali me glavobolja sprečava. Molim Vaš savjet i mišljenje. Unaprijed hvala

odgovor:
Poštovana, mislim da je za početak neophodno utvrditi da li postoji organski uzrok Vaših glavobolja, i ako on postoji, raditi nešto na njegovom otklanjanju. To znači, da mislim, da je najprimerenije da se obratite vašem lekaru i zatražite uput za neurologa i obavite potreban broj različitih specijalističkih medicinskih pregleda. Ako nakon svega ovoga, lekari utvrde da ste organski zdravi i da se vaše glavobolje ne mogu objasniti postojanjem nekog organskog oboljenja, onda bi se, oprezno mogla izvesti hipoteza da su vaše glavobolje psihosomatskog karaktera. U tom slučaju, mogli biste istraživali ulogu koju vaša glavobolja igra u vašem životu, šta glavoboljom dobijate, postižete, prekrivate, privlačite, signalizirate. Ili, drugačije rečeno, postoje li osećanja, potrebe, želje, konflikti, koje vi „prekrivate“ svojim glavoboljama, koje se pojavljuju kako ste rekli sat vremena posle početka određenih aktivnosti. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.