Home [njuz] Studentski protesti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

Studentski protesti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

50
0

crtaniU Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu održavaju se protesti studenata, koje organizuju studentski parlamenti univerziteta u ovim gradovima, uz podršku Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

Oni traže da svi studenti koji imaju 48 i više bodova, a nisu rangirani u okviru predviđene budžetske kvote, budu oslobođeni plaćanja školarine za ovu školsku godinu, odobravanje apsolventskog staža za generacije upisane 2006-2007, 2007-2008. i 2008-2009. godine, kao i pravo na dom i menzu za apsolvente.

Ovo  su jedinstveni zahtevi svih studenata, ali ima i specifičnih zahteva pojedinih univerziteta. Tako, recimo, Studentski parlament Univerziteta u Nišu traži i nastavak studija na teret budžeta za apsolvente, bez obzira na broj ostvarenih bodova u protekloj školskoj godini, kao i da svim studentima koji su se školovali za nastavnička zanimanja bude omogućeno da se zaposle u osnovnim i srednjim školama sa završenim četvorogodišnjim studijama.

Studentski zahtevi su predati Ministarstvu prosvete i nauke i da predstavnici akademaca očekuju sastanak sa nadležnima u tom ministarstvu. Oni navode da oko 900 studenata u Srbiji sa 48 i više bodova nisu na budžetu i da oni očekuju da budu oslobođeni plaćanja školarine za ovu školsku godinu.