Home [ knjige/tribine ] Knjigo moja, pređi na drugoga: Šta izdavači, škole i biblioteke nude i...

Knjigo moja, pređi na drugoga: Šta izdavači, škole i biblioteke nude i šta bi trebalo da ponude mladoj čitalačkoj publici?

48
0

book7Grupa 484 organizuje konferenciju:„Knjigo moja, pređi na drugoga: Šta izdavači, škole i biblioteke nude i šta bi trebalo da ponude mladoj čitalačkoj publici?“ Konferencija de se održati u Beogradu 28. oktobra 2011. godine u Biblioteci grada Beograda, Rimska dvorana, sa početkom u 10 časova.


Na konfereciji demo pokušati da razmotrimo nekoliko pitanja: Šta čitaju srednjoškolci? Šta mislimo da bi trebalo da čitaju? Da li su adolescenti posebna čitalačka grupa? Može li dobar izbor regionalne lektire pomodi današnjim srednjoškolcima da razumeju okruženje u kome živimo i pospeši ineterkulturalni dijalog?
Na ova pitanja odgovore de ponuditi predstavnici državnih institucija i imademo priliku da se upoznamo sa domadim i regionalnim primerima dobre prakse vannastavnog obrazovanja kroz književnost i razvoj čitalačkih navika. Takođe, predstavidemo časopis Tekstura koji je namenjen srednjoškolskim profesorima, drugo kolo edicije Mala kutija namenjene mladima, kao i čitalačke klubove Grupe 484 kao modele uvođenja regionalne književnosti u čitalačke navike srednjoškolaca.
Grupa 484 je kroz program Mi i drugi razvila organizacijski pristup interkulturalnom dijalogu dajudi regionalnoj književnosti centralno mesto. Smatramo da književnost, pored sopstvene vrednosti, sadrži i ogroman potencijal za razvoj kvalitetne komunikacije među etničkim zajednicama u zemlji i regionu. Iz tih razloga regionalnu književnost i književnost manjinskih naroda promovišemo u gradovima Srbije i nastojimo da je približimo prevashodno srednjoškolskoj čitalačkoj javnosti.
Smatramo da na ovaj način doprinosimo razumevanju i prihvatanju manjinskih prava i na tragu ovih težnji organizujemo ovu konferenciju.
Bilo bi nam zadovoljstvo da prisustvujete i uzmete učešde u konferenciji i time obogatitite kvalitet diskusije i zaključaka. U prilogu vam dostavljamo nacrt agende konferencije.
Svoje prisustvo možete potvrditi do srede 26. oktobra, kao i potražiti dodatne informacije o skupu na adrese: al@grupa484.org.rs i robert.kozma@grupa484.org.rs