Home [njuz] Država treba da unaprei privredni ambijent kako bi mladi stručnjaci bili motivisani...

Država treba da unaprei privredni ambijent kako bi mladi stručnjaci bili motivisani da ostanu u Srbiji

55
0

mladi16Unapređenje obrazovanja u Srbiji, sprečavanje odliva mozgova i smanjenje tehnološkog zaostajanja, neophodni su preuslovi za poboljšanje konkurentnosti srpske privrede, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

Predsednik Bugarin je u izjavi za Tanjug rekao kako se procenjuje da je u Srbiji svega oko šest procenata visokoobrazovanih ljudi, dok se prema nekim pesimističnim prognozama taj broj kreće između 4,5 do pet odsto.

Moramo mnogo raditi na unapređenju obrazovanja, na smanjenju odliva mozgova i motivaciji mladih ljudi da ostanu u Srbiji, kazao je Bugarin. Bugarin je dodao kako država treba da bude aktivna na unapređenju privrednog ambijenta kako bi stvorila uslove da mladi stručnjaci budu motivisani da ostanu u Srbiji, što se ne može ostvariti na kratak rok.

“To je na kratak rok možda trošak, dok dugoročno to predstavlja investiciju koja ima svoj najbolji povrat”, kazao je Bugarin.

Predsednik PKS je dodao da treba stvoriti što kvalitetniji privredni ambijent u kome će proizvodnja biti jeftinija i efikasnija, što će omoguciti unapređenje i povećati obim poslovanja. Prema Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma (WEF) koji konkurentnost meri na osnovu 12 indikatora, Srbija zauzima 95. mesto sa ukupnom ocenom, 3,9 što je za jedno mesto bolji rang nego lane.

Pre tri godine Srbija je, međutim, zauzimala 85. mesto u svetu po konkurentnosti. Prema tom Izveštaju, jačanje konkurentnosti Srbije najviše koče nerazvijenost institucija, korupcija i slab pristup finansijama Među problematične faktore uvršćeni su i inflacija, politička nestabilnost, poreska regulativa, nerazvijena infrastruktura, monopoli i nizak nivo obrazovanja stanovništva.

Po odlivu mozgova Srbija je na pretposlednjem mestu. U novom izveštaju WEF, Srbija je manje konkurentna od zemalja u okruženju, Slovenija je na 57. mestu, Crna Gora na 60, Hrvatska na 76, Albanija na 78, a Makedonija na 79. mestu. Slabije pozicionirana od Srbije je samo Bosna i Herecegovina koja je na 100. poziciji.

Na globalnom nivou, prva po konkurentnosti je Švajcarska, drugi je Singapur, treća je Švedska. Među deset najkonkurentnijih u svetu dominiraju zemlje severne i zapadne Evrope. S druge strane, najmanje konkurentna zemlja na svetu je Čad, a na začelju liste su Haiti, Burundi i Angola.

Izvor: Novosti