Home [akcija] Poziv za domaćinstva za učešće na projektu smanjenja količine otpada

Poziv za domaćinstva za učešće na projektu smanjenja količine otpada

49
0

kantaKoličina otpada se tokom prethodnih decenija uvišestručila usled mnogih parametara: životnog standarda, ekonomskih i društvenih činilaca, klimatskih uslova i geografskih odlika. Na nivou Novog Sada prosečna količina generisanog otpada iznosi 1.17 kg/stan/dan, što govori da se godišnje na teritoriji Novog Sada generiše 133.390 t otpada.

Papir, zajedno sa kartonom čini čak 18.7% te količine. Napori EU i nacionalnih vlada usmerene su ka smanjenju količine deponovanog otpada kroz povedanje udela reciklaže u sistemu upravljanja otpadom, ponovne upotrebe materijala ili produženja životnog ciklusa proizvoda. Međutim, u skladu sa opšteprihvadenom hijerarhijom upravljanja otpadom svi ovi koraci nisu najbolje raspoloživo rešenje. Na vrhu hijerarhije nalazi se prevencija. Prevencija ima posebnu dimenziju jer ne zahteva prisustvo mehanizacije, stručnosti i energije i tome mogu doprineti i građani kroz promenu svojih navika i industrija kroz uvođenje čistije proizvodnje. Problem je što je svest o prevenciji ugrožen naodrživim potrošačkim navikama ljudi i pružalaca usluga.

Volonterski centar Vojvodine (VCV) povodom Evropske nedelje za smanjenje otpada, koji se održava od 19. do 27. novembra, uz podršku EXIT fondacije, pokrenuo je istoimeni projekat. Cilj projekta je ukazivanje na neodržive potrošačke navike što dovodi do ogromne količine otpada kojeg građani nisu ni svesni. Osim ovog, projekat za cilj ima i da predloži konkretna rešenja kojim građani mogu da doprinesu smanjenju količine otpada. Želimo da pokažemo kako i najmanje promene u potrošačkim navikama i stavu mogu doprineti sveopštem boljitku i zdravijoj životnoj sredini. Primarna aktivnost na projektu de biti promocija “anti-reklamnih” nalepnica za poštanska sandučad, jer je prekomerna količina besplatnog oglasnog materijala i njena distribucija prepoznata kao veoma naodrživ mehanizam oglašavanja.

Za uspešnu realizaciju projekta potrebna nam je pomod sugrađana. Projekat de imati i istraživački karakter, koji podrazumeva sakupljanje prispelog oglasnog materijala tokom oktobra i novembra, kao i upoređivanje te količine sa količinom pristiglog, tokom decembra, nakon isticanja “anti-reklamne” nalepnice i obeležavanja Evropske nedelje za smanjenje otpada. Projektni tim de nakon toga pristupiti merenju količine prispelog materijala i statističkoj obradi, kao i oceniti uspešnost nalepnica i razviti dalje korake u popularizaciji istih.

Pozivamo sugrađane da se prijave na učešće u istraživačkom delu projekta, izdvoje malo vremena i pomognu nam da identifikujemo količine nepotrebnog besplatnog oglasnog materijala i svojim naporima doprinesu da se iskorene neke od najneodrživijih potrošačkih navika. Prijaviti se mogu slanjem prijavnog formulara na adresu ewwr.serbia@gmail.com, do 5. oktobra. Poželjno je da osobe žive u Novom Sadu. Više detalja o samom projektu i načinu za učestvovanje na projektu možete satznati od koordinatora projekta Kovač Ernesta preko maila ernest@volontiraj.rs