Home [njuz] Mali broj mesta u studentskim domovima

Mali broj mesta u studentskim domovima

62
0

reketIspod crte na listi brucoša koji su konkurisali za mesto u domu ostalo je gotovo 30 odsto. Studentski centar „Beograd“ objavio je preliminarne rezultate konkursa. Za 535 mesta konkurisalo je 1.354 devojaka, dok se 1.005 mladića „borilo“ za 382 mesta. Prigovori na konačnu listu primaće se do 23. septembra, dok će se raspodela mesta obaviti 29. i 30. septembra. Studenti se moraju useliti do 7. oktobra, inače će izgubiti mesto.

Od dokumenata za useljenje potreban je indeks i lična karta, uput za useljenje, studentska čip karta, lekarsko uverenje i potrebno je platiti administrativne troškove, depozit i stanarinu.

Direktor Studentskog centra „Beograd“ Milovan Petrović kaže za Danas da je interesovanje veliko, ali da je tako već godinama i da bi najidealnije rešenje bilo izgradnja novog doma, ali da finansijska situacija ne dozvoljava upuštanje u ovakav projekat. Ipak, Petrović obećava da će se razmotriti sva moguća rešenja za studente koji su ostali ispod crte.

– Ove godine imali smo veliki broj dece s odličnim uspehom, čak 369 devojaka i 155 mladića sa prosekom 5,00. Oni su svi dobili smeštaj, ali 30 odsto mladih ostalo je ispod crte, i mi ćemo se potruditi da pronađemo neko rešenje, makar da im obezbedimo prenoćište – navodi Petrović.

Stariji studenti će za mesta konkurisati do 31. oktobra. Na raspolaganju im je preko 9.500 mesta, kao i 90 mesta za studente iz inostranstva. Inače, na teritoriji Beograda, u 11 studentskih domova, ima oko 12.000 mesta, od čega 10.000 za budžetske studente koji plaćaju po regresiranim cenama, a ne ekonomskim.

Renoviranje domova

– Studentske menze su renovirane. U četvrtom bloku Studentskog grada i na Košutnjaku postavljena nova stolarija. Radilo se i u domu Rifat Burdžević. U trećem bloku doma Patris Lumumba renovirana su kupatila, ali je urađeno i oblaganje doma, tako da će sada izgledati kao da je nov – kaže Petrović. Dom Patris 2 neupotrebljiv je već 12 godina.

– Sredstvima NIP-a, počeli su radovi na njegovom osposobljavanju koji bi za devet meseci trebalo da bude završeni. Takođe, radovi na domu za studente s posebnim potrebama Mika Mitrović biće završeni do januara. Predviđeno je da se dom nadzida, uvede lift i u potpunosti prilagodi potrebama studenata, jer je do sada bio potpuno neadekvatan – kaže naš sagovornik.

Izvor: Danas