Home [treninzi] “Škola EU politika”

“Škola EU politika”

29
0

book1Udruženje “Resurs centar-Stari grad” pod pokroviteljstvom Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima gradske uprave grada Beograda organizuje obuku “Škola EU politika” Sadržaj obuke podeljen je u 12 predavanja tokom 5 nedelja. Cilj obuke je edukacija i osposobljavanje mladih o načinima i koracima kreiranja politka na EU nivou.

Namenjen je svima onima koji žele da saznaju kako funkcioniše i na koji način usaglašava svoje politike organizacija koja okuplja 27 država članica i skoro 500 miliona stanovnika.

Prijave mogu slati svi koji imaju od 18 do 30 godina. Projekat “Škola evropskih politika” je po svojoj formi edukativnog tipa, odnosno biće realizovan u formi akademskih predavanja uz prisustvo univerzitetskih profesora i stručnjaka iz oblasti EU integracija i biće sproveden kroz ciklus od 12 predavanja koja će biti održana na teritoriji Grada Beograda.

Cilj projekta je podizanje nivoa znanja mladih o sistemu EU u kojem jedno od najbitnijih mesta zauzimaju zajedničke politike, kao i podizanje kapaciteta mladih za preuzimanje odgovornosti u procesu EU integracija.

Ciljna grupa na projektu su mladi, tačnije studenti Beogradskog Univerziteta koji usled slabe informisanosti gube interesovanje za temu EU integracija. Bitna komponenta projekta jeste jedna vrsta takmičarskog duha koja će se razviti među polaznicima, pošto je projektom predviđeno da se dvoje najboljih polaznika nagradi putovanjem u Brisel kako bi se na licu mesta upoznali sa institucijama EU.

Zahvaljujući ovim činjenicama kratkoročni uticaj projekta na polaznike ići pre svega u podizanju nivoa njihove zainteresovanosti za temu EU integracija, dok je dugoročno gledano predviđeno da projekat izvrši uticaj na šire slojeve mladih pre svega kroz promociju rezultata ovog projekta i mogućnost ponavljanja projektnih aktivnosti.

Vladimir M. Pavlović
Koordinator Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole.Polje njegovog interesovanja su proces kreiranja praktičnih politika i pravni sistem Evropske unije. Sertifikovani  trener za obuku za pisanje predloga za praktične politike (LGI Budimpešta) i za pregovaranje i medijaciju (Carr, Swanson &Randolph LLC). Koautor i priređivač četiri priručnika i više članaka i eseja koji se bave procesom evropskih integracija sa naglaskom na ulogu lokalnih samouprava u ovom procesu. Gostujući predavač na specijalističkim studijama na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu na predmetu Pravo EU. Član EU trening tima Stalne konferencije gradova i opština. Srećno oženjen.

mr Marko A. Karadžić
Rođen je 28. decembra 1976. godine u Beogradu.
Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a magistrirao međunarodno pravo ljudskih prava na Univerzitetu «Notre Dame» u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 2008. do 2010. godine bio je državni sekretar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije. Radio je i kao pravni savetnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2007. godine. U Beogradskom centru za ljudska prava radio je od 1998. do 2001. godine kao asistent programa, a od  2006. do 2007. godine kao koordinator programa. Radio je u Katoličkoj službi za pomoć u odeljenju za redukciju siromaštva. Nakon toga radio je u Savetu za prava deteta Vlade Republike Srbije do aprila 2004. godine. Bio je na praksi u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu i u «JEHT» Fondaciji u Njujorku. Učestvovao je u izradi nacionalnog plana akcije za decu i autor je nekoliko stručnih članaka kao i urednik izdanja Međunarodno pravo osoba sa invaliditetom. Predavao je na brojnim seminarima bio je i predavač na predmetu ljudskih prava u srednjoj školi u Indijani, SAD, i u sedam srednjih škola u Beogradu. Bio je nosilac prestižne Ron Braun stipendije, i stipendije Fonda za otvoreno društvo.
Učestvovao je na brojnim međunarodnim seminarima i konferencijama u oblasti ljudskih prava i pravde u tranziciji. Bio je član upravnog odbora Balkanske mreže za ljudska prava, član je Udruženja za međunarodno pravo Srbije. Govori engleski jezik.

Lola Joksimović
Radila kao novinar (članci o muzici, koncertima i kritike);  koordinator projekata u Centru za savremenu umetnost / Odeljenje za Izložbe, kulturnu razmenu, koordinaciju i produkcija umetničkih projekata, PR i marketing u Muzeju savremene umetnosti Novi Beograd;  menadžer projekta javne kampanje za promociju reciklaže Svetske banke / Međunarodne finansijske korporacije, menadžer Agencije Incognito i Mediasat istočne Evrope, sa sedištem u Madridu; programski direktor / Izvršni producent u Domu omladine i koordinator projekta / Izvršni producent  projekta „Kako poslati poruku / Međunarodne izložbe Oktobarski salon u Beogradu; filmska produkcija (Delirium Film production) i marketing, političke kampanje. Od 2007. godine (septembar) Ministarstvo kulture Republika Srbija, savetnik / rukovoditeljka Kancelarije TKK/ Cultural Contact Point Serbia Office .

 

Sve zainteresovane osobe mogu popuniti prijavni formular i poslati ga  elektronskim putem na office@rcstarigrad.org . Prijave se mogu slati do 22. septembra u 17h.