Home [njuz] Za upis naredne godine potrebno najmanje 48 bodova

Za upis naredne godine potrebno najmanje 48 bodova

54
0

student3Narednu godinu studija o trošku države moćiće da upišu studenti koji su tokom prethodne akademske godine osvojili najamnje 48 bodova, izjavila je prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu Neda Bokan. Ona je podsetila da je isti uslov važio i prilikom upisa studenata prethodne akademske 2010/2011 godine.

Prorektorka je navela i da se na fakultete može upisati 20 odsto vise studenata od kvote odobrene prilikom prošlogodišnjeg upisa. Ukoliko veći broj studenata od predviđenog osvoji 48 bodova studenti će se rangirati prema uslovima koje utvrđuju fakulteti.

“Očekujemo da u što skorijem roku svi fakulteti Rektoratu dostave svoje uslove rangiranja za upis studenata koji imaju 48 i više bodova, a nađu se ispod predviđene kvote”, kazala je Bokan.

Na beogradskim državnim fakultetima 1. septembra počeće drugi upisni rok, a mesta ima za još 864 brucoša. Za budžetske studente ostalo je 283 slobodna mesta, a u drugom upisnom roku indekse će dobiti i 581 samofinasirajući student.

Slobodnih mesta najviše je na Poljoprivrednom fakultetu, koji može da upiše još 176 brucoša. Mesta ima i na Mašinskom, Rudarsko-geološkom i Tehnološko metalurškom fakultetu. Još novih studenata mogu da prime i Pravoslavno bogoslovski, Šumarski, ali i Filološki i Učiteljski fakultet.

Prijavljivanje za preostala upražnjena mesta trajaće 1. i 2. septembra. Prijemni ispiti polagaće se od 5. do 7. septembra, a rezultati i preliminarna rang lista treba da budu objavljeni 8. septembra. Nakon podnošenja žalbi na preliminrne rezultate, konačne rang liste drugog upisnog roka fakulteti će objaviti 12. septembra.

Upis brucoša u drugom roku počeće 14. septembra i treba da bude završen do 16. septembra.

Izvor: Beta