Home [akcija] Obeležavanje dana ekoturizma Srbije

Obeležavanje dana ekoturizma Srbije

62
0

vesti2Potpisivanjem Povelje o proglašenju reke Save za nacionalnu ekostazu  29. septembra 2010. godine u Novom Sadu utvrđeno je da se taj dan ubuduće obeležava kao “Dan ekoturizma Srbije”.

Svesni smo činjenice, da Srbija poseduje značajna prirodna bogatstva koja može da valorizuje kroz ekoturizam. Da bi u tome uspela neophodan je: ozbiljan pristup i uloga države (stvaranje početnih uslova i motivacije), aktivna uloga lokalne samouprave, stvaranje neophodne infrastrukture za ekoturizam, intenzivna obuka  i podizanje ekološke svesti stanovništva, usvajanje i primena međunarodnih  standard (GREEN GLOBE 21) i obaveznost sertifikacije integralnog sistema ekoturizma, neprekidni monitoring stanja oblasti i uspostavljanje snažnog i odgovornog marketinga, promovisanje programa istraživanja stanja i zaštite životne sredine,

Ekoturizam se, danas, smatra tržištem u intenzivnom porastu u okviru turizma kao privredne grane. Prema podacima Svetske truističke organizacije uz godišnji rast od 5% u svetskim razmerama, što predstavlja 6% svetskog bruto proizvoda, kao i 11,4% potrošnje, ekoturističko tržište zaslužuje posebnu pažnju.

Ekoturizam u svetskim razmerama sve više postaje najpopularniji vid odmora.

Upravo na bazi trenutnih trendova u svetu, ali i potencijala koje Srbija ima, nameće se zaključak da će se budućnost njihovog razvoja snažno oslanjati na razvoju održivog turizma, odnosno ekoturizma. Naime, nacionalni parkovi, predeli izuzetnih oblika, specijalni rezervat prirode, parkovi prirode, strogi prirodni rezervati, reke i jezera u svetu značajno uvećavaju svoje prihode upravo od ekoturizma, i sve više postaju i turistički centri, naravno uz uvažavanje svih normi zaštite. Australija, Kostarika, Brazil, Kenija su samo neke od zemalja koje imaju Nacionalne strategije razvoja ekoturizma i u kojima se sistemi zaštite finansiraju gotovo isključivo od turizma.

Međutim, kod nas trenutno, ekoturizam se nalazi uglavnom na retoričkoj ravni. Za dolazak Srbije, kao prepoznatljive destinacije  na svetskoj mapi održivog ekoturizma, moralo bi se na mnogo sistematičniji načina pristupiti osmišljavanju konkretnih razvojnih projekata…

Upravo zato, u narednim godinama Nacionalna asocijacija za ekoturizam »Ekoturizam Srbija« planira da učini još značajnije pomake kako bi ekoturizam postao važan izvozni sektor u srpskoj ekonomiji i tim popravi svoj imidž na svetskom tržištu. Početak obeležavanja “Dan ekoturizma Srbije” je samo jedno od njih.

Verujemo da ekoturizam može proizvesti šanse za:

• lokalni ekonomski i socijalni razvoj,

• privlačenje stranih turista veće platežne moći,

• razvitak domaćeg tržišta tokom cele godine,

• razvoj turistički tura koje uključuju regionalnu saradnju,

• razvoj finansijskih mehanizama za očuvanje prirodnih i kulturnih  resursa,

• razvoj infrastrukture.

“Dan ekoturizma Srbije” obeležiće se po prvi put na 44. međunarodnom SAJMU TURIZMA u Novom Sadu 29. septembra 2011. godine gde će tom prilikom biti organizovan:

• Okrugli sto na temu „Ekoturizam podunavskog regiona”,

• Promocija Centar za snimanje i produkciju ekoturističkog filma – Ecotourism Producion,

• Prezentacija projekta “Eko-etno selo podunavskih regija”,

• Promocija “Eko turističke karte Dunava”,

• Promocija projekta “Formiranja prekograničnog rezervata biosfere Bosut – Studva – Sava – ušće Drine “ .

 

Ciljevi obeležavanja dana ekoturizma Srbije su:

• da predstavi i istakne pitanja zaštite životne sredine i

• da podstakne ljude za bavljenje ekoturizmom u zaštićenim područjima

Pozivamo zainteresovane državne i obrazovne institucije, turističke organizacije, kompanije, preduzeda, NVO i medije da nas podrže i uključe se u obeležavanju “Dana ekoturizma Srbije”!

NACIONALNA ASOCIJACIJA ZA EKOTURIZAM „EKOTURIZAM SRBIJA“
Radomir Jovelić Višerov, Predsednik UO
Bosutski put 78, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
Phone/fax: +381 22 617 522
Phone: +381 22 617 522
Mobile: +381 64 392 4977