Home [zabavnik] Kamera u hemijskoj olovci

Kamera u hemijskoj olovci

70
0

kamera.jpegPrijemni ispiti počeli na svih sedam državnih univerziteta. – Na Beogradskom sajmu polagalo oko 800 kandidata, profesori uz pomoć „ometača” proveravali da li neko u toku ispita koristi mobilni telefon. Beogradski sajam juče je bio najvreliji deo prestonice, jer je, u Hali 14, oko 800 maturanata polagalo prijemni ispit za upis na Elektrotehnički i Fizički fakultet.

Prijemni ispit juče je počeo na svih sedam državnih univerziteta i trajaće još danas i sutra.

Na Sajmu su najveću gužvu napravili – roditelji. Kada su potencijalni brucoši ušli u salu, roditelji su se gurali oko ulaza pokušavajući da vide gde su sela njihova deca i da im još jednom mahnu ili ih uslikaju za uspomenu. Asistenti, koji su dežurali, s razlogom su negodovali konstatujući da pratioci samo povećavaju nervozu kandidatima. Čim su testovi podeljeni, svi posmatrači su morali da napuste ulaz, a oni su se potom rasporedili po hladovini oko Sajma.

Na stolovima, ispred kandidata, nalazila se samo lična karta, flašica vode i olovka, koje su, iz sigurnosnih razloga, podelili organizatori.

– To smo uradili, jer smo čuli da mogu da nabave olovke koje imaju ugrađene kamere kojima snimaju test koji neko drugi može jasno da vidi na ekranu. Na taj način njihovi „saradnici” im rešavaju zadatke i uz pomoć mobilnog telefona, koji je povezan sa bežičnom bubicom, diktiraju odgovore. Da bismo izbegli neprijatne situacije dali smo im naše olovke i pokupili mobilne telefone – objašnjavaju dežurni profesori i dodaju da će, uz pomoć ometača, u toku trajanja ispita proveravati da li neko koristi mobilni. Iako su asistenti nekoliko puta prošetali kroz salu nisu otkrili da je neko pokušao da prepisuje.

Profesor dr Jelica Protić, prodekan na nastavu na ETF-u, kaže da su malobrojni oni koji pokušavaju da koriste nedozvoljena pomagala.

– Rizik je veliki, jer ukoliko budu uhvaćeni, automatski su diskvalifikovani. Dežurni profesori stalno šetaju između redova tako da je gotovo nemoguće prepisivati – kaže profesorka Protić i dodaje da je većina njih veoma „istrenirana” i da dobro znaju šta smeju da rade.

Iz tog razloga, retko se dešava da neko zaboravi ličnu kartu. Ukoliko do toga dođe, fotograf na licu mesta slika kandidata koji posle donosi svoje dokumente i dokazuje svoj identitet.

Pre početka ispita profesor dr Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta, poželeo je sreću svim kandidatima i izrazio nadu da će svi oni jednog dana biti kolege inženjeri. Prema njegovim rečima, od 859 prijavljenih kandidata – 20 odsto čine devojke.

Ana Jeličić iz Beograda žarko želi da upiše ETF, jer je zanimaju računari i programiranje.

– Ne mislim da je to „muški fakultet” i oni koji to misle imaju velike predrasude – rekla je Ana dok je sedela na svom mestu čekajući da dobije test i vidi zadatke koje će naredna tri sata rešavati. Kaže da uopšte nema tremu, a od novembra je pohađala pripremnu nastavu na fakultetu.

Za razliku od nje, dok je prevrtala olovku u ruci, Katarina Iljazović iz Beograda je prokomentarisala da joj strah od ispita povećava gužva oko nje i gomila ljudi.

– Uopšte nisam bila uzbuđena, ali sada mi nije dobro. Spremala sam se od januara za prijemni i to u jednoj privatnoj školi. Volim prirodne nauke i znam da ću, uz pomoć ovog fakulteta, moći da nađem dobar posao – smatra naša sagovornica.

Ivana Gojković iz Ćuprije, student završene godine ETF-a, na ispit je dopratila brata Vojislava. Priznala je da je poprilično nervozna jer je mesec dana vežbala sa Vojislavom pripremajući ga za ispit.

– Zapostavila sam svoje ispite, ali nadam se da će se trud isplatiti – kaže naša sagovornica koja dolazi iz porodice u kojoj se zainteresovanost za elektrotehniku prenosi sa generacije na generaciju.

Tatjana Ivković iz Kostolca sve ovo preživljava drugi put zaredom, jer je njen sin Milan i prošle godine bezuspešno pokušao da se upiše na ETF.

– Prošle godine se nije spremao za upis, a sada je ozbiljno „zagrejao” stolicu. Prvi put je imao veliku tremu, a sada mu je malo lakše. Nadam se da će imati više sreće. Polagaće prijemni i na Mašinskom fakultetu, pa će valjda negde da se upiše – kaže Tatjana Ivković.

Test koji je podeljen kandidatima i ove godine je izašao iz pera profesora matematike Nenada Cakića koji je zadužen za ovaj ispit od 2003. godine.

– Pokušavam da uskladim zadatke koji ne bi trebalo da budu ni previše lagani, ni previše teški, već osrednji, kako bi kandidati pokazali svoje pravo znanje. Većini je najteža trigonometrija i verovatnoća – kaže profesor Cakić.

Prošle godine je poslednji primljeni kandidat na samofinansiranju imao 52 poena, a na budžetu – 67, a, procenjuje se da će sada borba za indeks biti žestoka, jer je juče čak 150 kandidata imalo sve odlične ocene u srednjoj školi. Kandidati su prvo polagali matematiku, a danas će, ukoliko budu želeli, raditi test iz fizike. Prilikom sabiranja bodova u obzir će se uzimati test koji su bolje uradili.

Iz velike hale prvi je išetao Igor Bilanović iz Beograda koji je prokomentarisao da zadaci nisu bili ni laki ni teški. Malo ga je namučila kombinatorika, dok Vladimir Rusovac iz Zrenjanina, koji je završio Matematičku gimnaziju, nije uspeo da reši zadatak iz trigonometrije. Najopušteniji od njih bio je Darko Pop iz Stare Pazove koji je siguran da će biti primljen na odsek za softversko inženjerstvo.

– Došao sam totalno opušteno na ispit, jer sam znao da ću dobro da prođem. Uvek sam bio najbolji u programiranju i time želim da se bavim – kaže Darko i dodaje da mu je najviše smetala vrućina. Iako je vreme bilo prijatno, kad uzmeš test u ruke i počneš da radiš – ističe Darko, temperatura mora da poraste.

Prema mišljenju naših sagovornika, testove može da reši prosečan učenik, ali samo ukoliko je redovno učio.
Rezultati ispita biće poznati u petak u 9 časova, a tog dana će nezadovoljni kandidati moći da podnesu žalbe koje će razmatrati specijalna komisija.

Jelena Kisin

(Preuzeto iz Politike 28.06.2007.)